El regidor de Mobilitat, Fermí Manchado, es va comprometre ahir en el ple a reunir-se amb els veïns del passatge Mas Sant Jordi afectats pels canvis en la circulació en aquest carrer. Els propis veïns van intervenir a la sessió per manifestar-li al govern municipal les seves queixes. Representats per Joan Valls, els veïns van denunciar que aquest canvi circulatori s'havia fet sense tenir en compte la seva opinió i per satisfer la petició dels veïns del carrer Berguedà, i que la solució adoptada no és ni just ni raonable ja que, segons van argumentar, es treu tot el trànsit de baixada d'un tram d'un carrer ample per endossar-lo a un altre carrer més estret.
Segons els veïns del passatge Mas Sant Jordi, aquesta situació no només afecta al veïns sinó també a tots els ciutadans que circulen entre La Llàntia i Cerdanyola i que ara han de circular per un carrer més estret i en pitjors condicions. Els veïns no es van negar a assumir part de la circulació però no tot el volum de baixada i van proposar com a solució possible que el passatge i carrer Mas Sant Jordi es deixin en sentit descendent però recuperant el doble sentit del carrer Berguedà, de manera que es comparteixi el volum circulatori i es millori la connexió entre els barris de Cerdanyola i La Llàntia.
La intervenció dels veïns del passatge Mas Sant Jordi va ser possible gràcies a dues preguntes dels grups de l'oposició. El regidor de CiU Joaquim Fernández va lamentar l'actitut de Manchado a qui sempre hem reconegut com una persona dialogant. Ara ens sorprèn que no se'n surti, va dir Fernández. El cap del grup municipal del PP, David Rovira, va criticar la gestió del regidor de Mobilitat per haver creat confrontació on no n'hi havia i va demanar un esforç de diàleg i d'obertura. Tant CiU com el PP van preguntar sobre les mesures definitives que pensava adoptar el govern i si el regidor tenia previst de reunir-se amb els veïns afectats.
El regidor de mobilitat, Fermí Manchado, va reconèixer que els canvis circulatoris responien inicialment a les demandes dels veïns del carrer Berguedà, va assegurar que s'havia consensuat la solució adoptada amb l'associació de veïns i va reconèixer que en cap cas mai s'havia comptat amb l'acceptació dels veïns del passatge. Tot i això, Manchado va recalcar que aquest passatge no ha estat concebut mai com un carrer de vianants. El regidor també va reiterar la seva voluntat de reunir-se properament amb els veïns per buscar una solució al conflicte, una voluntat que també va manifestar el propi alcade, Joan Antoni Baron.
A la roda de premsa posterior al ple, celebrada aquest matí, Baron ha explicat que abans dels canvis circulatoris al passatge Mas Sant Jordi no hi passaven cotxes a banda dels propis veïns i que pel carrer Berguedà hi circulaven 7000 cotxes diaris en els dos sentits, i que amb els canvis actuals, circulen diàriament pel passatge uns 2000 vehicles de baixada, mentre que pel carrer Bergueda en passen, de pujada, 5000 al dia. "Intentarem buscar una solució de consens, ja hem demanat als tècnics que busquin totes les solucions possibles, però hem d'entendre que els carrers tenen unes servituts", ha dit Baron.
Comentaris