El quadrat negre pintat l'any 1929.
El quadrat negre pintat l'any 1929.

Judith Vives

Màlevitx: el pare de l'abstracció a Barcelona

Una exposició ressegueix la trajectòria de l'artista polonès-ucraïnès-rus, creador del suprematisme

La Pedrera de Barcelona ofereix, fins el 25 de juny, una excel·lent oportunitat de conèixer a fons l'obra de l‘artista polonès-ucraïnès-rus Kassimir Màlevitx. L'exposició, titulada senzillament Màlevitx, recull una selecció de 102 obres procedents dels principals museus russos (Museu Estatal Rus de Sant Petersburg i la Galeria Tetriakov de Moscou, entre d'altres), del Centre Georges Pompidou de París i de col·leccions privades en les quals es pot observar l'evolució d'aquest artista, considerat una de les figures clau de l'avantguarda russa i pare del suprematisme.

La mostra inclou una selecció de pintures, dibuixos, peces arquitecto-escultòriques –els anomenats arquitectons, llibres i documents personals, ressegueix la trajectòria de l'artista des dels seus inicis marcats per per l'impressionisme, el simbolisme i el fauvisme (1906-1910), passant per les etapes del neoprimitivisme (1910-1914) i del suprematisme (1914-1927) i clou amb un retorn a la figuració (1924-1934).

Aquesta és també una ocasió única per contemplar en directe una de les obres cabdals de l'art contemporani, el famós quadrat negre envoltat de blanc que va revolucionar el món pictòric: no només es tracta del primer quadre monocrom de la història sinó que suposa també un trencament absolut amb la figuració. Màlevitx va fer tres versions d'aquest quadrat negre: la primera, el 1915, es coneix amb el nom de Quadrangle; l'any 1925 i el 1929 en va fer dues versions més. Actualment a l'exposició de La Pedrera només es pot veure el Quadrat negre del 1929, tot i que està previst que a mitjan maig arribi a Barcelona, procedent de la Fundació Thyssen de Madrid, el famós Quadrangle, així com el conjunt de teles de quadrat, creu i cercle sobre fons blanc realitzades entre 1915 i 1920. La presència d'aquestes noves peces constituiran un al·licient per visitar de nou –l'entrada és gratuita- aquesta exposició.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive