Losada (a la dreta) en un moment de la xerrada
Losada (a la dreta) en un moment de la xerrada

Maria Coll

Losada diu que la immigració vol una nova civilització i nova mentalitat

L'experta en cultura, llengua i religió islàmica apel·la el diàleg amb el món musulmà per convertir la tolerància en “conclusió”

La germana de la congregació de les Franciscanes Missioneres de Maria i assessora del Vaticà en temes islàmics, Teresa Losada, va manifestar dimecres dia 29 a Mataró que la immigració “anuncia una nova civilització, la qual necessitarà d'una nova mentalitat ciutadana i més cordialitat entre els pobles” per evitar que aquesta es converteix-hi en l'esclavitud del segle XXI. Losada, que va participar en una conferència organitzada per Justícia i Pau, es va mostrar convençuda que “res aturarà als desprotegits de la Terra”, en referència a un possible final de la immigració; i va assegurar que la convivència amb els ciutadans islàmics ha de produir-se a partir de dos elements: la coneixença i la “coinclusió”.

L'experta en món islàmic va manifestar la necessitat social d'aprofitar aquest món d'interdependència que ofereix la globalització per conèixer amb més detall les altres cultures i així acabar amb tabús infundats. “Per evitar possibles friccions amb altres cultures cal diàleg, aproximació i coneixement, perquè aquests tres elements, a diferència de les comparacions que ens confronten, ens duen a l'anàlisi i, finalment, a la comprensió”, assegura Losada. Un pas més enllà de la coneixença, segons la professora d'àrab, seria l'acceptació. “Musulmans i occidentals ens hem de mirar sense tabús, sense fantasmes històrics i sense miralls deformats; hem de generar simpatia vers l'islam, acceptant-los tal com són i no com voldríem que fossin”. Precisament, per trencar alguns dels mites sobre el món islam, la religiosa va assegurar que aquesta es tracta d'una cultura basada en la pau, la solidaritat i la lliure consciència religiosa.

Per aquesta assessora en temes islàmics, el segon element necessari per la convivència intercultural és la “coinclusió”, un nou terme que es basa en la integració equilibrada de la població immigrant i en un coneixement entre la comunitat d'arribada i la d'acollida. Losada, convençuda que a nivell espiritual és fàcil una trobada entre cristians i musulmans, assegura que allò que realment ens fa por és la seva cosmovisió del món. Superar aquesta por inicial hauria de ser un repte personal però també institucional: “Avui la integració de l'islam exigeix responsabilitat i una opinió pública positiva al respecte”, assegurava l'experta.

Acceptar la immigració
Les intervencions finals del públic assistent, entre el qual també hi havia musulmans, van posar en evidència la necessitat de treballar per l'acceptació de la immigració en la societat. Per exemple, els presents van manifestar les seves pors envers una futura islamització d'Europa, queixes sobre les ajudes econòmiques adreçades a la immigració o el no compliment dels drets, però no dels deures dels immigrants. Respecte la incursió accelerada de l'islam a Europa, Losada va ser taxativa: “No ens hem de menjar els uns als altres, el diàleg religiós demostra que precisament en el procés de conèixer l'altra la persona un referma la seva pròpia identitat”.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive