Notícies relacionades
Un exemple de 'Barnahus'. Vídeo: Generalitat

Una "llar" a Mataró per als infants i adolescents víctimes d'abús sexual

La Generalitat crearà a Mataró un 'Barnahus', un centre amb aspecte de llar per proporcionar seguretat i confiança a les víctimes, amb un equip psicosocial de vuit persones

El Govern de la Generalitat instal·larà un 'Barnahus' a Mataró, així com a sis punts de l’entorn metropolità, a Vilanova i la Geltrú, Lleida, Tortosa, la Seu d’Urgell, Manresa i Girona. Els serveis per a infants víctimes d'abús sexual estaran en funcionament durant la tardor del 2023 en espais ja existents amb l’ajuda d’entitats, i a partir del 2024 es faran les noves construccions.

Els Barnahus són unitats integrades d’atenció a infants i adolescents víctimes de violència sexual. Es tracta d’un projecte inspirat en el model islandès. El centre té l’aspecte d’una llar perquè els infants i les famílies se sentin segurs. Hi treballa a temps complet un equip psicosocial i altres professionals que s’hi desplacen o que s’hi connecten per videoconferència per evitar que la víctima i la seva família siguin els que hagin de recórrer a les distintes instàncies que intervenen en aquests processos: comissaria, jutjat, servei d’infància, centre mèdic...

Un exemple de 'Barnahus' o llar per a infants víctimes d'abús sexual. Foto: Save The Children
Un exemple de 'Barnahus' o llar per a infants víctimes d'abús sexual. Foto: Save The Children

Els objectius principals són dos. D’una banda, procurar que els infants i adolescents es vinculin a un binomi professional -que habitualment està format per un psicòleg o psicòloga i un treballador o treballadora social-, que s’encarreguen del desenvolupament i la recuperació de les víctimes. De l’altra, minimitzar la contaminació del testimoni i garantir-hi les millors condicions per si l’equip d’assessorament tècnic penal rep l’encàrrec de portar a terme una entrevista forense per a la prova preconstituïda o declaració judicial.

Se seguirà així el model de l’únic Barnahus en funcionament ara mateix, el de Tarragona, que va començar a operar el 2020. Aquest dimecres, justament, s’inaugura el nou equipament. En total seran 12 serveis més, almenys un per vegueria. En el cas de l’àmbit metropolità, els espais estaran a Barcelona, Badalona, Terrassa, Granollers, Mataró i el Prat de Llobregat.

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha constatat en declaracions a Catalunya Ràdio que el servei de Tarragona ha permès “aixecar la catifa” a la zona. “L’existència d’aquest recurs està permetent entrar en una realitat amagada”, ha explicat.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive