Els tres centres universitaris que s'allotgen al parc tecnològic i de la innovació TecnoCampus Mataró-Maresme (TCM) han començat el curs 2012-2013 amb un 30% més d'alumnes que el curs passat. En total, al voltant d'uns 1.700 alumnes matriculats en 22 titulacions. D'aquestes, tres s'estrenen aquest curs: el Grau en Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport, el Grau en Màrqueting i Comunitats Digitals i el Màster Universitari en Cronicitat i Dependència. El director general de la Fundació TCM, Jaume Teodoro, ho qualifica d'"èxit" i destaca la bona acceptació que ha tingut entre l'alumnat la creació dels dos nous Graus, que en l'any de la seva estrena han esgotat el 100% de les places disponibles.
La sensació general de l'evolució del TecnoCampus és positiva. Després de tres anys en aquest parc tecnològic, les universitats han anat creixent gradualment, tant pel que fa a titulacions com a nombre d'alumnes. "El projecte es consolida", comenta Teodoro. Però no totes les àrees es mouen al mateix compàs. A les enginyeries, per exemple, el descens en el nombre d'alumnes és molt important.
D'un any a l'altre, els estudiants d'enginyeria han disminuït un 40%. "És una mala notícia pel TecnoCampus", reconeix el director general. Teodoro recorda que el parc es sustenta en tres pilars: la tecnologia, l'emprenedoria i les ciències de la salut. Lamenta que un d'aquests tres eixos no compleixi amb les expectatives i es planteja "adaptar l'oferta" de cara al pròxim curs.
Una única universitat
Un altre dels canvis en els quals s'està treballant de cara al futur pròxim és homogeneïtzar l'oferta educativa del TecnoCampus perquè totes les titulacions que es cursen a Mataró estiguin sota el paraigües d'una única universitat, tot i que ara per ara encara no s'ha apuntat amb quin centre s'ha intensificat la negociació.
Actualment al TCM hi ha, per una banda, l'Escola Universitària Politècnica de Mataró (EUPM), que està adscrita a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). D'altra banda, l'Escola Universitària del Maresme (EUM) i l'Escola Superior de Ciències de la Salut (ESCS), adscrites totes dues a la Universitat Pompeu Fabra (UPF).
És precisament la UPF la universitat que enguany acull les principals novetats pel que fa a noves titulacions, ja que tant el Grau en Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport, com el Grau en Màrqueting i Comunitats Digitals, com el Màster Universitari en Cronicitat i Dependència, són titulacions dels centres adscrits a aquesta universitat.
-
Acte d'inauguració del curs
Vicente Ortún, degà de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials i expert del Centre d’Investigació en Economia i Salut (CRES), va ser dimarts, dia 15, l’encarregat de pronunciar la lliçó magistral que va inaugurar oficialment el curs al TecnoCampus. Sota el títol “Salut: la bossa o la vida?”, el conferenciant ha apostat per la reforma del sistema sanitari públic, en el marc de la reforma de l’estat del benestar, perquè en cas contrari, ha apuntat, “les classes mitjanes en fugiran i la sanitat pública serà purament de beneficència”.
L’acte d’inauguració del curs acadèmic 2012/2013 al TecnoCampus va omplir l’auditori del parc, on s’han reunit més de 300 persones entre estudiants, professors, i representants polítics i d’institucions de la comarca. En la cloenda, l’alcalde, Joan Mora, va destacar l’ambició del TecnoCampus, que ha de tenir la visió de contribuir decisivament a la millora de la societat. “La nostra visió ha de ser que vosaltres, estudiants, d’aquí a 30 anys hàgiu contribuït a crear empreses, a fer créixer les que ja existeixen o a captar algunes de les que hi ha al món perquè s’instal•lin a casa nostra”, va dir Mora. En aquest sentit, va llançar la idea que els entorns del TecnoCampus al Rengle, avui en bona part per desenvolupar des del punt de vista urbanístic, es converteixin algun dia en una “city de negocis”.
-
Comentaris