santes 1939 2
santes 1939 2

Les Santes de 1939: en Robafaves entre soldats i vehicles militars

Un impressionant vídeo testimonia com va ser la Festa Major mataronina sis mesos després de l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat

El juliol de 1939, mig any després de l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat i amb la Guerra Civil tot just finalitzada, Mataró va celebrar Les Santes. Però, evidentment, no va ser una Festa Major qualsevol. Un vídeo que ha fet públic el Museu Arxiu de Santa Maria documenta com es va viure aquella edició de la festa, amb impressionants imatges on en Robafaves comparteix carrers amb desfilades de soldats i vehicles militars. “Una festa que semblava prendre patró de les festes esportívo-militars nazis”, tal i com ho defineix la historiadora Encarnació Soler, que va fer un estudi sobre el documental en qüestió .

El vídeo, que ara es pot veure íntegrament a Youtube, porta l’eloquent títol de “Fiestas de Las Santas de Mataró en el Año de la Victoria”. Rodat a Mataró el 1939, pocs mesos després de la victòria franquista, és un film en suport de nitrat de cel·lulosa, que  es va salvar perquè el va preservar el Museu Arxiu Santa Maria. El 1992  la mataronina Encarnació Soler va endegar les gestions perquè fos portada a l’arxiu de la Filmoteca de Catalunya i fos restaurat. Ara que ha estat compartit a Youtube, és a l’abast de tothom un testimoni únic d’una època passada a la ciutat.

santes 1939 2

El vídeo inclou narració en off i rètols, i comença explicant l’evolució històrica de la ciutat, amb vistes aèries del municipi. Es dedica una bona estona a la puixança del tèxtil a Mataró, mostrant indústries emblemàtiques de l’època, com Molfort’s o Litoral. També s’hi veuen establiments que avui segueixen oberts, com la Granja Caralt. El vídeo fa propaganda d’obres iniciades pel règim franquista a la ciutat, com el Monument en memòria de ‘Los caídos por Dios y por España) a l’actual plaça de les Tereses. Seguidament passa a mostrar actes d’aquelal edició de Les Santes, com ara l’ofici presidit pel bisbe de Cartagena, una festa marítima en honor a la mare de Déu del Carme, i una impressionant processó el dia 27 a la tarda que, com diu Soler, va ser “una imponent demostració de l’aliança del poder militar i religiós.

Durant la Festa Major, tal i com es veu a la filmació, es  van produir nombroses desfilades militars, entre elles la de la Banda Infantil i Juvenil de la Falange. Sobta que al costat d’aquests actes s’hi vegi ballar la Família Robafaves, tot i que en aquella època encara sense en Maneló i lluint vestimenta i accessoris una mica diferents a l’actualitat. Pel que fa als Focs Artificials, Soler recorda com, enlloc d’acabar amb el tradicional “Glòria a Les Santes”, on van fer amb un “Saludo a Franco! Arriba España!”.

santes1939 1

Les festes de les Santes d'aquell any 1939, recorda Soler al seu treball històric vinculat al vídeo acabaren amb una imponent parada o desfilada militar, amb tanquetes incloses, banda militar i soldats en formació, en record del 27 de gener, data de l'entrada dels nacionals a Mataró.

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive