Aquesta entrevista forma part de l'Anuari 2018 publicat per Capgròs, on es resumeixen els grans temes de l'any que hem deixat enrere. Oriol Bassa, enginyer forestal, és un expert en gestió de boscos. Ha participat en diversos estudis soobre els efectes del canvi climàtic a la comarca.
Com ha estat l’any que deixem enrere per als nostres boscos?
Ens ha ajudat molt que hagi estat un dels anys més plujosos de la història recent perquè així els boscos es recuperen, però la tendència és que els períodes de sequera augmentaran en els propers anys, i es combinaran amb períodes de pluja més concentrats i intensos. El que hem de fer és adaptar-nos a això.
Quins perills comporta?
El problema d’aquests episodis de pluja torrencials com els viscuts durant la darrera tardor és que totes les mesures que hem pres per prevenir inundacions al Maresme quedaran sobrepassades. Les canalitzacions de les rieres no aguantaran el que ens ve a sobre, per exemple la d’Arenys de Mar no podrà suportar una pluja de 200 litres a la seva capçalera, cosa que pot passar qualsevol dia d’aquests.
Com podem millorar la gestió forestal?
El tomicus és un problema ambiental molt greu, però gràcies a ell s’ha duplicat la inversió pública en els boscos del Maresme, així com les hectàrees gestionades. El Maresme té un 65% del territori format per boscos, però aquests no es cuiden. Si tens un patrimoni viu que va creixent i que no es gestiona, cada dia va acumulant més combustible. El seu control no passa tan sols per l’aprofitament de llenya i fusta, sinó per una adaptació global del territori boscós al canvi climàtic. El 99% són de propietat privada, però la majoria viu d’esquenes als boscos, perquè no els troben rendibles i per tant no hi inverteixen diners. El que cal és crear associacions de propietaris forestals que cedeixin els drets de gestió del bosc, perquè els enginyers forestals en detectin i desenvolupin les opcions que ofereixen de ser productius.
Fa molts anys que patim cap gran incendi. Quines possibilitats tenim de viure’l i quines serien les conseqüències?
Segur que passarà, tot apunta que en patirem un més aviat que tard, i que cremarà unes 8.000 hectàrees. És una qüestió d’estadística i de probabilitat per la manca de manteniment dels boscos i també per la seva freqüentació: en un sol cap de setmana del mes de maig podem tenir fins a 50.000 persones a un dels tres parcs naturals del Maresme. El problema és que després de l’incendi es redoblaran les inundacions, perquè el bosc es queda amb el 90% de les pluges, i si desapareix deixa de retenir-la i tota l’aigua baixa a les rieres.
Comentaris