Maria Coll

'Les noves tecnologies han arribat massa tard, no em veig capaç d'aprendre'

REPORT: Nova tecnologia artificial, vella memòria humana

En Xavier Álvarez llegeix tranquil·lament el diari en el Casal d'Avis Jaume Tarrades. Així passa algunes hores del dissabte. Viu de forma calmosa, exceptant les limitacions que li provoca l'edat. Nega tenir qualsevol relació amb les noves tecnologies però en canvi les té ben aprop. “Considero que cal estar ben preparat per a fer ús de les noves tecnologies i a la meva edat ja no tinc aptituds per aprendre, perdo molta memòria i amb facilitat em poso nerviós”, explica. Això sí, sempre que surt de casa s'emporta el mòvil, malgrat el manté apagat. “No depenc d'ell, ni espero trucades, senzillament l'utilitzo per a urgències”. El cas d'en Xavier és el més comú entre les persones grans, les quals usen les noves tecnologies, sobretot la telefonia mòvil, per sentir-se més segures, però encara desconeixen els secrets de la tecnologia del futur.

L'Eliseu Esteban normalment va al Casal de Gent Gran a jugar a cartes o al dominio. Avui ha estat un dia especial perquè per primera vegada ha jugat una partida d'escacs contra una màquina. “La meva relació amb les noves tecnologies és nul·la, no m'he apropat mai a un ordinador”, assegura. Mig confós amb el sistema de joc, confesa que ja té masses anys per aprendre informàtica. Són de la mateixa opinió altres persones grans de l'entitat. De fet, en aquests moments, al Casal Jaume Tarrades no s'imparteixen classes d'informàtica, ja que només disposen de tres ordinadors completament obsolets.

Una imatge ben diferent es pot veure a la seu de l'Associació de Gent Gran del Parc. Allí hi ha una sala amb diversos ordinadors, on contínuament es fan cursos d'informàtica. Pep Llauder, director de l'entitat, explica que la demanda és molt alta. “A molts de nosaltres les noves tecnologies ens han obert un món nou”, afirma Llauder, encara que reconeix la difucltat que pateixen les persones de més de 55 anys per compendre els conceptes informàtics. I afegeix: “Si les persones grans no dediquem més temps a les noves tecnologies és perquè encara conservem el costum de participar en la vida familiar, com cuidar la mainada o anar a comprar”.

Aquests tres personatges conformen les diferents tipologies que avui dia podem trobar en la franja d'edat de persones considerades grans. Unes són la clara mostra que el tren de les noves tecnologies els ha passat per davant sense aturar-se, altres n'han sabut aprofitar els seus avantatges i, finalment, hi ha qui s'ha convertit en un expert. Les noves tecnologies generen fractura social? Hi ha diferents punts de vista, però una cosa és certa, a partir d'avui alguns d'aquells que ben poca cosa coneixien de la informàtica ja poden explicar als seus néts que van jugar a escacs contra un ordinador.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive