Aquesta setmana proposem una activitat múltiple: una sortida pel riu Ebre en llagut des de Benifallet fins a Miravet, tot navegant pel pas de Barrufemes, la visita al poble de Benifallet i al jaciment arqueològic del Castellot de la Roca Roja i la visita a les coves de Benifallet, conegudes per la gent del poble però que no van ser explorades fins l'any 1968 per membres del Centre d'Espeleologia de Gràcia. N'hi ha dues de visitables, la Meravelles i la cova del Dos, tot i que el Departament de Cultura de la Generalitat i l'Ajuntament de Benifallet fa uns mesos que van posar les bases per tirar endavant el projecte de condicionament i obertura d'una tercera cova, l'anomenada Gran Aumidiella i que segons els experts, podria ser la més gran del conjunt espeleològic.
A més de les dues coves obertes al públic, el conjunt està format per altres avencs com el del Sifò, la cova d'en Marigot o l'avenc del Cataclisme. La cova Meravelles amb un recorregut total de 510 metres i amb uns 9,82 de desnivell, destaca per la seva quantitat i qualitat de concrecions, especialment les excèntriques. El lent degoteig de les aigües d'infiltració, carregades de carbonats en dissolució, va donant lloc a fascinants formacions. Si deixem volar la imaginació descobrirem éssers fantàstics i formes que ens recordaran objectes.
La cova del Dos, d'època neolítica, té un recorregut de 253 metres i un desnivell de 12. Aquesta cavitat té dues boques – d'aquí ve el seu nom.
Les visites són guiades i des del mes d'abril i fins al 31 d'octubre estan obertes cada dia, excepte el 8 de setembre per festa local. La resta de l'any les coves es poden visitar els caps de setmana i dies festius. L'oficina de Turisme ofereix la possibilitat de fer conjuntament la passejada amb llagut i la visita a les coves.
Una altra de les visites que proposem és el poblat ibèric del Castellot de la Roca Roja. Recentment s'ha adequat l'entorn i s'han instal·lat panells informatius en diferents idiomes, amb mapes i dibuixos, que ens mostren com vivien els ibers ilercavons, el grup tribal que controlava el tram final del riu Ebre. És un dels poblats ibèrics més singulars de Catalunya.
-
Comentaris