Una altra de les prioritats de futur de la ciutat és el projecte Mataró Marítim. L’alcalde se’l creu realment?
Sí, clar, sinó no l’haguéssim tirat endavant.
Però el PAM de 2010 no inclou cap partida pressupostària en aquest sentit.
Hem aconseguit que una trentena de persones de diferents àmbits i de gran vàlua destinessin part del seu temps de manera gratuïta perquè fessin propostes per al projecte Mataró Marítim i delimitessin les línies estratègiques a seguir. Ara ja comptem amb aquestes línies. El que toca fer el 2010 és dissenyar un model organitzatiu, decidir qui s'encarregarà del seguit d'accions previstes, i calendaritzar-ho seguint el pla d'acció.
Encara costa veure quin serà l'impacte real del TecnoCampus.
És un projecte importantíssim per a la ciutat. S'associa sempre a innovació, una paraula que de tant usar-la perd el significat. Es tracta de materialitzar-ho, i no només a través d'empreses petites del sector de les noves tecnologies i la innovació, que en definitiva creen poca ocupació.Al Maresme comptem amb molta indústria i activitats en sectors madurs però que són susceptibles de millorar, d'accedir a més coneixement, innovar i internacionalitzar-se. Aquesta ha de ser la gran missió del TecnoCampus, i també formar persones perquè tinguin lligams amb l'economia real del territori. Però no és un procés automàtic, necessita temps per consolidar-se.
En tenim prou amb aquests projectes estratègics per sortir de la crisi actual i encarar el futur?
Tot ajuda. Sovint, però, debatim quines coses són funció de l'administració i quines no. Amb aquests projectes, l'administració està posant unes bases però les activitats que se n'han de derivar han de ser iniciativa d'emprenedors de dins i de fora de la ciutat. Mataró sempre ha comptat amb persones amb iniciativa, des de pagesos que exportaven patates fins tota la gent que va impulsar el tèxtil com a motor de l'economia local. I no tinc cap dubte que tornarà a ser així.
Fins a quin punt el fet de compartir les principals línies de treball i projectes desdibuixa ERC en el sí del govern i com a partit?
No estem tots tallats pel mateix patró, però compartim aquests projectes i treballem perquè siguin una realitat. Els resultats de l'acció de govern són actius dels tres socis.
L'oposició us acusa sovint, tant a vosaltres com a ICV, de ser comparses.
És evident que no ho som. L'oposició busca punts de desacord i escletxes entre els socis de govern, però no les trobaran perquè som lleials i volem que la tasca del govern tingui bons resultats, aportant-hi el nostre gra de sorra. Perquè totes les accions que surtin satisfactòries també ho siguin gràcies a nosaltres.
En la distribució dels recursos del nou Fons Zapatero, heu deixat sentir la vostra veu? ICV no s'ha mostrat especialment conforme.
Si cadascú fes una llista del que vol totes elles serien diferent: Jo segurament no l'hauria fet com està actualment. Però tot plegat és el resultat d'un llarg debat, al final ens hem posat d'acord i per tant és també la nostra llista d'inversions.
Però aquest era el moment més adequat per invertir més de quatre milions en restaurar Can Marfà?
Ho podríem discutir, però és difícil dir quin és el millor moment per fer una inversió determinada. En aquest moment les grans inversions de ciutat estan força estructurades, com ara el TecnoCampus. Recordem a més que el nou Fons Zapatero parla de rehabilitar patrimoni. En resum, és el que hem decidit, potser nosaltres ho hauriem fet diferent però així ho hem acordat al govern i per tant ho defensarem.
No sou massa lleials? El fet de no alçar mai la veu us fa perdre protagonisme.
És evident que en el sí del govern municipal hi ha una diferència numèrica notable entre el partit gran i els dos petits. Està clar que es visualitza molt més al grup més nombrós. Però la tasca de govern és feina de tres, tots hi participem. A mi, per exemple, m'agrada que m'acompanyi l'alcalde quan fem bones operacions en matèria d'habitatge, la meva cartera, ja que és un èxit de tots.
Llegeix la tercera part de l'entrevista
-
Comentaris