-
-

Les icones de Les Santes des d’un altre punt de vista

Sergio Laniado, propietari de la botiga La Closka especialitzada en figures representatives de Mataró.

Sergio Laniado, de la botiga La Closka, és un artesà ninotaire especialista en figures de Les Santes i altres festes populars de la ciutat. Aquest és el seu retrat escrit.

Ha canviat la teva manera de treballar des dels inicis?
Sí, molt, és el que et donen els anys i l’experiència. Abans tenia la mania de treballar sempre en gran i no podia fer coses en petit, no tenia aquesta precisió de tall que es necessita. Em posava molt nerviós. Fa cosa de 10 anys que he hagut de fer figures petites i he anat aconseguint la precisió de fer ulls, nassos i boques petitones. És una feina més complicada i tècnica però amb l’edat també trobes més la paciència. 

Quins tipus de figures fas ara?
A Mataró som molt geganters i jo intento representar tot el que té la ciutat a nivell de figures, tant de barris, escoles o instituts, associacions, figures institucionals, colles com les diablesses, etc. Que tothom estigui representat a la botiga. A més, tot el que faig, encara que sigui seriat, són peces úniques. Pots veure deu Robafaves i no n’hi ha cap d’igual, tots són originals i cadascun té la seva empremta. 



Com et prepares per a Les Santes?
Fer una figura petita ja necessita entre 3 i 4 setmanes. És tot un procés, has de modelar la figura, deixar-la assecar un parell de dies, posar les diferents capes de pintura més endavant etc. Per a Les Santes, per tant, ja porto un parell de mesos treballant. I és que jo faig fins a 300 figures diferents comptant les diferents mides de cadascuna. De la família Robafaves tinc quatre mides, del Dragalió i les Diablesses en faig tres, els 18 capgrossos els tinc a dues mides diferents, tinc més de 60 reproduccions de gegants en petit d’escoles i de barris... És molta feinada. Penseu que hi ha més de 80 gegants a Mataró!

I els clients et responen molt bé...
Sí. Per a Les Santes es nota molt i es ven més que, per exemple, durant el Nadal. Al públic li agrada i hi ha molta gent que escull aquestes figures per regalar a la família, fins i tot ja les tinc per encàrrec. Ja fa una o dues setmanes que la gent comença a sentir l’aire “santero”, aquestes ganes de sortir al carrer, fer gresca, anar a tots els actes... Tant adults com petits. És una festa que marca l’estiu i les vacances i tota aquesta energia acumulada ja vol sortir. 

La tradició gegantera a Mataró ajuda a una feina com la teva?
L’afició gegantera que tenim a Mataró no passa a altres llocs. És com una febre, quelcom que ja ve amb els gens mataronins. Des de ben petits, nens que gairebé no saben parlarja reconeixen en Robafaves. A més, com que a cada escola hi tenen un gegant o figura que els representa, ja se la fan seva i s’hi senten identificats. Si durant el Desvetllament bellugós no hi fossin els gegants, no seria el mateix. Són la icona i a la gent li agrada tota la festa i la gresca que envolta el món geganter.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive