Joan Salicrú

“Les Fires Joves estan segrestades per les joventuts de grups polítics”

La fallida edició d'enguany del certamen juvenil s'explica en part per la manca de 'feeling' entre les entitats convocants

Les Fires Joves van néixer el 1995 d'una conversa entre Joan Jubany i Consol Prados. Llavors el primer era el líder de Maulets a Mataró i ella una jove regidora que acabava d'entrar a l'Ajuntament i volia demostrar la seva capacitat al capdavant de la regidoria de Joventut. Jubany li va proposar que l'Ajuntament ajudés a una sèrie de grups a muntar una fira d'entitats -les "barraques", en vocabulari seu- en el marc de la Festa de les Santes, que ajudés a potenciar la Festa Major de la ciutat. Consol Prados va veure de seguida amb bons ulls la proposta però va insistir en desvincular-la de les Santes, de manera que l'activitat tingués entitat pròpia i funcionés com a pròleg de la festa gran de la capital del Maresme.

Així, el juliol de 1997 es celebrava per primera vegada el certamen, al Passeig Marítim, lloc que l'acolliria fins enguany, amb una relativa bona acollida. Però els Maulets mai van acceptar claudicar en la seva idea inicial d'incloure les Fires Joves dins Les Santes i això va provocar, el 2001, el primer conflicte greu en el sí de l'organització. En aquell moment, la pressió exercida pels joves independentistes va fer que l'Ajuntament decidís desvincular-se momentàniament de la convocatòria. Les Fires, aquell any, van tenir lloc però de forma simbòlica. L'any següent la pluja va aigualir totalment la celebració i paulatinament el número de grups participants no han parat de baixar.

En les vuit edicions celebrades la vida de les Fires Joves no ha estat doncs ni plàcida ni tranquil·la. El certamen no ha arribat mai a consolidar-se ni en el format -que s'ha mogut entre el festival musical, l'esportiu i la fira d'entitats en sí, alguns anys de caràcter més diurn i altres de més nocturn– ni en les dates, que han basculat els darrers anys en funció de les dates de Santes.

Taló d'aquil·les
D'aquesta manera, la gran fita de les Fires Joves -que les entitats juvenils, de la JSC a Maulets poden tirar endavant un projecte en comú- s'ha convertit alhora en el seu taló d'Aquil·les. Les dificultats d'entesa entre els diferents grups són l'element clau per entendre l'edició fallida -tots els grups ho reconeixen- d'enguany. Andreu Bautis, membre de Maulets, assegura que moltes entitats no han volgut assumir un determinat pes a l'hora de tirar això endavant: “No és una crítica només als altres sinó també a nosaltres mateixos; la gent no s'ha implicat gens i això es nota". Aquest membre de Maulets cita per exemple els errors en el tema de la difussió: "No s'ha treballat gaire i els concerts, que són les activitats que criden a més gent, no sortien al programa per manca de previsió. I per això la manca de públic”, ha assegurat. En la mateixa tessitura es mostra Sergi Espín, del col·lectiu Impermanent: "Sembla mentida que amb tantes entitats com hi ha a Mataró n'hi hagi tan poques que participin a les Fires Joves. I que les que hi han participin tan poc".

Ivan Palomar, membre de la companyia de teatre Els Fills d'Isis, admet sense embuts que l'edició d'enguany representa "una trompada de nassos": "La gent no ha vingut perquè això no s'ha muntat bé. La organització ha sigut un desastre. L'edició d'enguany ha de servir de reflexió; la culpa és de tots. Ens hauria de servir per veure què ha passat i rectificar-ho a la propera edició". Palomar admet que les lluites entre les diferents entitats convocants han estat letals per a l'edició d'enguany: "Les entitats no s'hi ha implicat gens, les reunions eren baralles contínues i nosaltres al final només vam anar a tres". Segons Palomar a les reunions es van estar pensant en com fer diners a les barres de les Fires que no en teixir una programació potent i atractiva: "Els grups que venen a tocar venen per amistat amb els grups polítics. Quan veus que en un concert només hi ha punkies és que hi ha coses que no van".

Precisament, el membre de Els Fills d'Isis comenta que a les Fires Joves l'ambient està molt politzat per les organitzacions juvenils de caràcter polític: "És curiós que una vegada que una cosa no està polititzada per l'Ajuntament estiguin segrestades per les joventuts dels partits i altres moviments polítics". Palomar, que ha alabat la feina feta pel tècnic de l'Ajuntament Pere Masramon, apunta directament a l'antagonisme creat entre els representants de la JERC i els de Maulets, les dues organitzacions de caràcter independentista. Andreu Bautis, membre de Maulets, assegura per exemple que l'organització que ell representa no estava d'acord amb traslladar el certamen a mitjans de setembre i al Parc Central, proposta que van defensar amb contundència les JERC: “La gent tenia clar que dues setmanes abans de Santes eren Fires Joves”, assegura. "O canvia l'actitud entre la gent o no hi haurà fires", ha assegurat Palomar en aquest sentit.

Sergi Espín, de Impermanent, no està d'acord amb el que apunta Palomar: "No és que les Fires estiguin segrestades sinó que són pràcticament les úniques entitats que al final han tirat endavant els seus actes", ha assegurat. Espín ha confirmat que hi ha un cert antagonisme entre les JERC i Maulets, però que durant les reunions no hi ha hagut discussions fortes: "Hi ha hagut discrepànices, com a tot arreu", ha comentat. Espín si que constata una falta d'il·lusió en el projecte: "Les associacions van bastant a la seva i costa molt posar-se d'acord per fer les coses". Per a ell el principal problema és el poc número d'entitats participants i el poc pressupost que hi destina l'Ajuntament: "Amb 18.000 euros no es pot fer massa cosa", ha dit. De cara a l'any que ve, Espín creu que s'ha de fer algun tipus d'activitats que aconsegueixi relligar les diferents associacions juvenils i veure que "la unió fa la força".

Ivan Palomar, que ha lamentat que entitats com el Cinema Alternatiu de les Esmandies (KAE) hagin deixat l'organització, es mostra convençut que les Fires Joves han de continuar i s'han d'enriquir amb oferta i planteja que una bona opció seria fer un festival de teatre de la ciutat, unificant la marató juvenil que es fa a principis de setembre a Can Soleret i les activitats del dia del teatre a finals de juny. "Estem perdent les Fires Joves i la Mostra de Cinema? Quina ciutat estem creant?", s'ha preguntat. L'exmembre de Maulets i un dels pares del certamen, Joan Jubany, emmarca els problemes que han tingut històricament les Fires Joves dins la dificultat que segons ell l'Ajuntament té a l'hora de diferenciar entre política infantil i juvenil: "A l'Ajuntament hi ha hagut el vici de treballar conjuntament els temes de joventut i d'infantil i específicament per a joves poques coses es fan". Jubany creu que el certamen s'hauria de tornar a fer al Passeig Marítim i al juliol: "Les dates bones eren les del juliol. Les Fires eren la primera activitat a Mataró un cop encetat l'estiu. A més a baix a mar no es molestava a ningú", ha comentat.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive