Cirera, Rocafonda i Tomàs Viñas són tres escoles amb moltes coincidències. Els edificis que les acullen acumulen ja unes quantes dècades en servei. Estan ubicades en barris amb una situació socioeconòmica complexa, i en els darrers anys han hagut de fer front a una gran onada d'alumnat d'origen estranger, que sovint requereix una atenció especial per qüestions com el desconeixement de la llengua. Avui els uneix un altre element: el curs vinent perdran una línia de P3, si la Generalitat acaba complint amb la seva intenció en matèria de planificació educativa. Les tres escoles també són una única veu alhora de clamar contra el tancament, ja que coincideixen en considerar "una oportunitat" la reducció de demanda que es preveu de cara al curs vinent. Enlloc de tancar línies, defensen, cal aprofitar per disminuir el nombre d'alumnes per aula i oferir-los una millor atenció i qualitat educativa.
"Tenim molts nens i nenes que arriben sense conèixer la llengua, sovint en una situació econòmica desfavorida, que requereixen més atenció que la que els podem donar actualment", explica Imma Edo, directora de l'escola Cirera. En la mateixa línia s'expressen des de l'escola Rocafonda. "El nostre barri, i la ciutat en general, presenta una gran entrada d'alumnes que no han tingut cap contacte amb el castellà o el català, i això requereix un esforç de les escoles molt important", assenyala Rosa Isabel Plaza, directora del centre. Per això, destaca que el descens de natalitat que comportarà que al proper curs hi hagi un centenar d'infants menys que en l'actual trucant a les portes de P3 és "una gran oportunitat per baixar ràtios".
"Vaig ser professora d'Infantil als anys 90, quan la ràtio era de 20 alumnes per aula, i llavors es treballava molt millor que ara", explica Cuca Calsapeu, directora de l'escola Tomàs Viñas. Amb menys estudiants per classe, els infants "estan molt més ben atesos i acollits", segons Calsapeu, que també es troba al seu centre, al barri de Cerdanyola, amb infants que "desconeixen el català i el castellà i que aprenen a parlar-los a l'escola". Des de Tomàs Viñas també es mostren contraris al tancament per una qüestió numèrica: el proper curs està previst que entrin al P3 de l'escola fins a 17 infants que ja tenen germans grans cursant estudis al centre, així que amb una sola línia quedarien poquíssimes places per a altres alumnes.
Mala planificació
Calsapeu assegura que de moment no tenen cap notificació oficial sobre el tancament de línies, però lamenta que "no s'hagi fet cas dels acords del Consell Escolar", representat per tota la comunitat educativa de la ciutat, que va demanar que no s'eliminés cap P3 a la ciutat. "ÉS lleig que no t'escoltin", resumeix. Des de l'escola Cirera no entenen com s'ha pres la decisió abans de tenir les dades de preinscripció. La seva directora també lamenta que la mesura caigui sobre centres com el seu, que estan envellits i per aquest motiu, segons ella, ja jugaven amb desavantatge respecte a altres escoles del barri de nova construcció. "Ja pots tenir un projecte educatiu interessant, que la imatge compta molt", afirma. Des de l'escola Rocafonda incideixen en que la planificació que s'ha fet "és millorable", però la seva directora constata que "ja no val la pena perdre el temps en debats estèrils, hem de mirar cap al futur". Un futur que passa perquè la ciutat defensi el manteniment de totes les línies de P3.
-
Les frases
"El descens de la demanda és una gran oportunitat per baixar ràtios"
"El nostre barri, i la ciutat en general, presenta una gran entrada d'alumnes que no han tingut cap contacte amb el castellà o el català, i això requereix un esforç de les escoles molt importants"
"Als anys 90, quan la ràtio era de 20 alumnes per aula a Infantil, es treballava molt millor que ara"
"Amb menys alumnes per aula, els infants estan molt més ben atesos i acollits"
L'escola Rocafonda
Comentaris