Toni Rodon

Les claus de la Constitució

Les respostes a les preguntes més freqüents sobre el text constitucional europeu

Què és la Constitució Europea?
La Constitució Europea és un text que conté les disposicions fonamentals pel funcionament de la Unió Europea. Consta de 4 parts principals entre les quals hi ha 448 articles i diferents protocols i declaracions annexes.

Per què una Constitució Europea?
L'any 2000 els països membres de la Unió Europea van començar una reflexió sobre el futur de la Unió. Dos anys més tard van decidir començar a escriure un text que regulés totes les accions de l'organització. Les negociacions van ser difícils però van desembocar l'any passat en el text definitiu. Els països membres han cregut oportuna l'aprovació d'una Constitució per «construir una Europa de 450 milions d'habitants, democràtica, transparent, eficaç i al servei dels europeus».

Què hi trobem a la Constitució?
Podem trobar-hi quatre parts principals: en primer lloc, els valors, els objectius, la presa de decisions i les institucions. També els símbols, la ciutadania, la vida democràtica i les finances de la Unió. La segona part consta de la carta dels drets fonamentals com el dret a la vida, el respecte de la dignitat humana i les llibertats individuals i col·lectives. La tercera conté les polítiques, accions i funcionament de la Unió. Finalment, la quarta, els procedimens d'adopció i revisió de la Constitució.

Per què es vota en referèndum?
La Constitució es porta a referèndum perquè el govern espanyol així ho va decidir. La Unió Europea no obliga a fer cap consulta ciutadana. De fet, països com Alemanya i Letònia, per exemple, no preveuen la realització d'una consulta. Per la seva part, Eslovènia, Hongria, Lituània i Itàlia, a hores d'ara, ja han ratificat el Tractat a través dels seus parlaments.

Què implicaria el sí o el no?
El referèndum no és vinculant sinó consultiu. El sí o el no seran un termòmetre de l'acceptació que té la Constitució al nostre país. Un cop celebrat el referèndum el govern haurà de ratificar el text pel qual s'estableix el Tractat entraria en vigor l'1 de gener del 2006.

Quin serà el proper país a sotmetre el text a consulta?
Si Espanya és el primer país a sotmetre a votació el Tractat, Bèlgica serà el següent al maig d'aquest any. El darrer país de la Unió, no se sap, ja que molts encara no han decidit la forma de votació.

Què podrà fer la Unió si s'aprova el Tractat?
La Unió podrà actuar en el marc de les competències exclusives i en tots aquells àmbits que els estats decideixin.

Quines són les institucions que la Constitució estableix?
La Unió constarà de cinc institucions principals: el Parlament europeu, el Consell europeu, el Consell de Ministres, la Comissió europea i el Tribunal de Justícia. També hi haurà institucions secundàries com el Tribunal de Comptes, el Banc Central, el Comitè Econòmic i Social, el Comitè de les Regions i el Defensor del Poble.

Quants referèndums s'han celebrat fins al moment?
L'any 1976 es va fer el referèndum per la Reforma Política, el 1978 el de la Constitució espanyola i el 1986 el relatiu a la permanència a l'Aliança Atlàntica (OTAN).

Quants països formen part de la Unió Europea?
Alemanya, Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Eslovàquia, Eslovènia, Estònia, Espanya, Finlàndia, França, Gran Bretanya, Grècia, Hongria, Itàlia, Irlanda, Letònia, Lituania, Luxemburg, Malta, Països Baixos, Polònia, Portugal, República Txeca, Suècia i Xipre.

Quins són els símbols identitaris de la UE?
La bandera és un cercle de dotze estrelles sobre un fons blau i l'himne de «l'Alegria» de la novena sinfonia de Beethoven.

Font: Ministeri d'Exteriors

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive