-
-

Contingut Patrocinat

Les ciutats, un element clau en el canvi climàtic

Els efectes del canvi climàtic i l’escalfament global obliguen a adaptar les metròpolis per tal d’evitar conseqüències més greus

La lluita contra el canvi climàtic i l’escalfament global afecta a tots els països. Totes les nacions desenvolupades estan implementant estratègies perquè la seva energia deixi de dependre de combustibles fòssils i es basi en l’ús d’energies renovables. Tot i els avenços dels últims anys, encara queda molt per fer per millorar la qualitat de l’aire que es respira en algunes ciutats.

Els riscos derivats de la contaminació i el canvi climàtic han obligat a que les institucions estiguin dissenyant i apostant per un model d’energia neta, abundant i a preus raonables que generi beneficis mediambientals, socials i econòmics a llarg termini. Moltes empreses i governs ja s’han incorporat a la iniciativa europea NetZero2051, l’objectiu de la qual és aconseguir que hi hagi zero emissions de CO₂ l'any 2050.  

Però no només els governs i les empreses s’hauran d’adaptar al nou context energètic, sinó que els seus habitants també es veuran afectats pels canvis. La ciutadania és una eina essencial per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEI) i millorar la qualitat de l’aire. Els petits canvis, com el d’agafar més el transport públic i menys el vehicle privat, poden arribar a ser molt poderosos.

Les ciutats, un element clau en la transició energètica

L’any 2050 el 70% de la humanitat viurà en ciutats. I, segons l’OCDE, el creixement econòmic i demogràfic tindrà un impacte social i mediambiental sense precedents. Les ciutats consumeixen el 40% de l’energia final i estan relacionades amb fins al 70% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

En algunes ciutats com Madrid i Barcelona, la concentració d’elements contaminants han sobrepassat els límits legals, amb el consegüent risc per a la salut dels seus habitants. Però, què podem fer la ciutadania per millorar aquesta situació?

Reduir el consum energètic en els nostres edificis

Una de les principals causes del canvi climàtic és l’excessiu consum energètic en els nostres edificis. En les ciutats, el sector residencial és responsable, aproximadament, del 30% de les emissions directes, segons l’anàlisi de Deloitte a l’informe “Ciutats energèticament sostenibles: la transició energètica urbana a 2030”.

Una de les principals mesures que hauria d’efectuar-se en aquest sector seria la implementació de sistemes de control en la calefacció, per millorar la conservació de l’energia. D’aquesta forma, la instal·lació de termòstats i sistemes que permetin ajustar el consum de calefacció i adaptar-lo a la temperatura exterior podria reduir entre un 15 i un 30% del consum d’energia tèrmica. 

Una altra mesura que ajudaria a reduir el consum d’energia i emissions d’una llar seria canviar els equips tèrmics a altres més eficients, com la bomba de calor o la caldera de gas natural de condensació.

Com moure’s per la ciutat

En les ciutats, el transport de passatgers genera el 70-80% del consum d’energia i emissions d’aquest sector. Les activitats diàries - estudiar o treballar- dels ciutadans fan que es vegin obligats a desplaçar-se cada dia diversos cops. Carrers a vessar i trànsit impossible és la fotografia més habitual avui en dia a les ciutats. És per això, que les metròpolis han d’apostar per mesures que contribueixin a la mobilitat sostenible. Per exemple, a les ciutats grans el canvi modal al transport públic reduiria les emissions GEI per passatger-km un 70% en cas d’autobús convencional i més d’un 90% en tren o metro; i a les ciutats mitjanes que els ciutadans anessin caminant o en transports no motoritzats (bicicleta, patinet, etc.) ajudaria molt a reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

iStock 1144215890 (1)

Un altre mètode que millora la qualitat de l’aire i que està proliferant des de fa uns anys són els nous models de negoci basats en economia col·laborativa. Alguns d’ells són els carsharing (llogar un cotxe per un trajecte puntual), el carpooling (compartir un trajecte amb més viatgers) i el transport sota demanda (vehicles de transport col·lectiu que optimitzen la seva ruta en funció de la demanda de mobilitat en temps real). En les grans ciutats, els models de mobilitat intel·ligent haurien de capturar fins a un 10% dels trajectes en vehicle particular per l’any 2030.

Hi ha trajectes que presenten una major dificultat per ser realitzats tant en transport públic com en models de mobilitat intel·ligent. Per tant, és esperable que el transport en vehicle particular continuï tenint pes. Per això, una de les solucions és fomentar el vehicle elèctric. Hi ha empreses que estan contribuint a donar solucions innovadores. Endesa, per exemple, dins del projecte GrowSmarter, està apostant per implementar solucions a la ciutat de Barcelona amb l’objectiu de convertir-la en una veritable smart city. En l’àmbit de la mobilitat sostenible , Endesa X -la nova línia de negoci d'Endesa que ofereix serveis de valor afegit i solucions tecnològiques innovadores en el món de l'energia– està desplegant un Pla d’Infraestructures de Recàrrega molt ambiciós. En aquest sentit, abans d’acabar l’any ja hauran instal·lat 150 punts de recàrrega per a vehicles elèctrics a Catalunya i l’any vinent 150 més. En una segona fase, continuaran extenent la xarxa de punts per acompanyar el creixement del mercat del vehicle elèctric.

Nous punts de recàrrega a la via pública (1)

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive