Imatge de les festes del barri de Via Europa
Imatge de les festes del barri de Via Europa

Judith Vives

Les associacions veïnals, en contra del canvi de convenis a subvencions

Les entitats consideren que amb aquest sistema es trobaran amb més traves i tindran menys diners per dur a terme activitats i festes de barri

Les associacions de Veïns de Mataró estan en contra del canvi en la modalitat per accedir a les ajudes públiques que l’Ajuntament destina a les entitats. El govern municipal ha decidit aquest any reduir el nombre de convenis i apostar en canvi per les subvencions, una mesura que afecta especialment a les associacions de veïns, que fins ara havien funcionat amb conveni. Fins ara, les entitat veïnals signaven a principis d’any un conveni amb el qual sabien amb quina quantitat econòmica podien comptar. Ara, amb les subvencions, les associacions han de presentar un projecte per cada activitat i justificar un 50% més del pressupost previst per poder garantir que la subvenció els cobreix la despesa. A més, fins al mes de maig quan es resolguin les subvencions, les entitats no sabran si obtenen aquests ajuts o no. Aquesta situació afectarà les entitats que celebren les seves festes de barri a la primavera, com és el cas de l’Associació de Veïns de Via Europa, que amb la seva festa al maig enceten el calendari festiu dels barris a la ciutat. “Ara ens hem de plantejar la festa sense saber quins diners tindrem”, explica el president de l’AV de Via Europa, José Maria Cano, que adverteix que “sense saber què podrem fer i amb quins diners” es podrien veure abocats a suspendre la festa.

En termes similars s’expressa la presidenta de l’AV de Rocafonda, Núria Ibran. “En el seu moment passar de subvenció a conveni va ser un pas endavant i tornar a les subvencions són deu passos enrere”, afirma, advertint que la seva entitat també està valorant si organitza o no les festes de barri. “I no es tracta només de les festes, les associacions de veïns no fem només una activitat a l’any sinó que lluitem cada dia al territori amb els problemes dels veïns”, recorda Ibran, que considera una “injustícia” el canvi de modalitat de conveni a subvenció. “Ens demanen encara més voluntariat”, explica, recordant que el funcionament d’aquestes entitats, en gran mesura, és possible precisament al voluntariat de la gent. Ibran, com Cano, també lamenta els problemes burocràtics amb que es trobaran les associacions veïnals: “Tindrem molts problemes per justificar el 50% més del pressupost de les activitats”, afirma.

Des de l’associació de veïns de Vista Alegre les queixes són les mateixes: “no sabem quins diners ens donaran i no sabem quina festa podrem fer” explica el president, Manuel Rodríguez, que també denuncia que amb les subvencions, “has de justificar el doble del pressupost que has demanat”, cosa que tan Rodríguez com la resta de líders veïnals veuen molt complicat.

Preocupació i desacord
Algunes associacions, com la de Cirera i la de Via Europa, ja s’han dirigit per escrit al govern municipal per manifestar el seu malestar davant aquest canvi de modalitat en la concessió dels ajuts públics. L’AV de Via Europa ha presentat un escrit on mostren el seu “absolut desacord” amb el canvi a subvencions, i on recorden que “les associacions de veïns cobrim una deficiència d’activitats als barris que l’Ajuntament no cobreix”. L’AV de Cirera ha enviat una carta al regidor de Participació on li expressen la seva “preocupació” per aquest canvi de criteri del govern municipal “que no reconeix el paper de les entitats” i que “dóna marxa enrere en la seva potenciació com a veritables eines de cohesió social”.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive