-
-

“Les APEUs són el futur dels eixos comercials de les ciutats”

Jordi Novo, president de NEM (Negoci Empresa Mataró) porta temps treballant per la instauració de les APEUs a Mataró, i està en constants converses tant amb l’Ajuntament de Mataró com també amb la Direcció de Comerç de la Generalitat de Catalunya. Per ell, l’arribada d’aquest model organitzatiu és cabdal per poder fer subsistir i reeixir els centres comercials urbans davant les grans superfícies. “El gran avantatge d’una APEU és que tothom contribueix en el desenvolupament de la zona delimitada, i això significa que tothom forma part de la gestió de coses tant concretes com les llums de Nadal fins a d’altres, com la millora de seguretat en l’espai públic”. “Tothom intervé i es treballa com en un centre comercial: hi ha un gestor que dirigeix i busca ser el més productiu possible per impulsar millores de tot tipus com aparcament, publicitat...”, afegeix.

Per Novo, el fet que tothom amb una activitat econòmica participi de les APEUs serveix “per implicar tot el teixit econòmic i ser un pol d’atracció més pel centre”. El president de NEM considera que Mataró “és un exemple clar de ciutat que es beneficiaria de l’arribada d’aquest model, no només pel centre de Mataró sinó també en eixos comercials en els barris”. 

Ajuntament: APEUS... i Pla d'Impuls del Centre

Les APEUs són esperades per moltes administracions locals, entre d’elles l’Ajuntament de Mataró. Núria Moreno, regidora de promoció de ciutat, considera que “és una iniciativa molt positiva per promocionar i millorar la competitivitat de les àrees comercials”, tot i que lamenta que “vagi amb cert retard”. “Creiem que pot ser un impuls no només pel centre, sinó també pels barris”, afegeix. Moreno, això sí, recalca que una APEU pot i s’haurà de potenciar amb altres canvis que volen tirar endavant durant aquesta legislatura, com és el Pla d’Impuls del Centre: “Ha de ser un element transformador, capaç de recuperar espais pera les persones, millorar-ne la mobilitat, embellir l’entorn i activar equipaments que siguin pol d’atracció”.

La ruta a seguir pel govern local passa per poder arrencar el Pla d’Impuls del Centre durant aquest primer any, tot i que la ruta haurà de ser dissenyar i desenvolupar un pla estratègic durant tota la legislatura. El PIC vencedor era molt ambiciós i apostava per idees trencadores, com la peatonalització de la majoria de carreres o crear una estació d’autobusos a la zona de Can Fàbregas, quelcom que no se seguirà al peu de la lletra. “No el replicarem exactament, sinó que l’adaptarem al model de ciutat sent coherents amb la seva proposta i en base al que es va presentar, però les propostes seran nostres”, relata Moreno. Sempre “amb coherència amb el Pla d’Impuls del Centre guanyador”, insisteix. Malgrat tot això, la regidora recorda que “són eines adequades perquè el sector econòmic lideri l’estratègia, que és com ha de ser”.

El fet que des d’una APEU es pugui “enfocar cap a quin tipus de comerços es vol per a l’àrea concreta” és quelcom “molt potent per a les zones comercials a l’aire lliure, ja que tenen la capacitat de definir quin tipus d’oferta i de públic busquen en una àrea delimitada”. En aquest sentit, tal i com explica també la directora de comerç, Muntsa Vilalta, els locals buits també paguen, pel que interessa a tots, els propietaris els primers, tenir activitat econòmica. “Serveis, empreses, restauració, professions lliberals... No només són els propietaris, tothom hi està implicat”, destaca Novo.

El president de NEM celebra que tant l’Ajuntament de Mataró com la Generalitat estiguin alineades en tirar endavant aquest projecte, tot i que la situació política a Catalunya convida a ser prudents. “Ara mateix, el gran perill seria que hi hagués unes noves eleccions i tot quedés aturat, com va passar fa temps; esperem que no passi”, desgrana Novo.

L’objectiu, per tant, és frenar el procés de desertització comercial dels nuclis urbans, promoure la participació activa del teixit empresarial i afavorir un model de ciutat que faciliti l’activitat comercial, industrial i de serveis. Una aposta forta que junt amb el Pla d’Impuls del Centre hauria de ser punt d’inflexió pel comerç de Mataró.

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive