Guirao, al centre, amb els tècnics responsables de l'ordenança
Guirao, al centre, amb els tècnics responsables de l'ordenança

J. Vives

Les antenes no es podran orientar cap als pisos situats a menys de 100 m

El ple aprova definitivament aquest dijous l'ordenança que regula la instal·lació d'antenes de telefonia mòbil

El ple municipal d'aquest dijous dia 3 té previst aprovar definitivament l'ordenança que regularà la instal·lació d'antenes de telefonia mòbil i que farà possible l'arribada de les estacions base de radiocomunicació UMTS, el sistema de mòbils de tercera generació. L'ordenança va ser aprovada inicialment el passat mes de febrer. Durant el període d'exposició pública s'han rebut un total de tres al·legacions que han estat desestimades perquè no eren objecte del text normatiu. Per això, el text que amb tota probabilitat s'aprovarà no patirà cap modificació, segons ha confirmat la regidora de Ciutat Sostenible, Quitèria Guirao, aquest dijous en roda de premsa.

Segons Guirao, la nova ordenança s'ha formulat amb dos objectius. Per una banda, minimitzar els nivells d'immisions de camps electromagnètics cap als habitatges propers i zones sensibles, com ara escoles o parcs infantils. Per altra banda, reduir l'impacte visual de les instal·lacions. Per això, l'ordenança obligarà als operadors a orientar els aparells de manera adequada per minimitzar les immissions cap als habitatges situats a menys de 100 metres quadrats respecte a l'antena. Per obtenir una llicència, les empreses hauran de presentar un model tridimensional que reprodueixi l'orientació que volen donar a l'antena.

D'altra banda, la nova normtiva promourà que els operadors comparteixin els emplaçaments de les antenes (un mateix operador podrà funcionar amb un màxim de 2 operadors més dins del casc urbà i 3 si és a fora), per evitar que es multipliqui la seva presència als terrats dels edificis de la ciutat. Per últim, els operadors també hauran de presentar un estudi acústic.

Actualment funcionen a la ciutat legalment un total de 25 instal·lacions de radiocomunicació. Amb la suspensió de llicències aprovada l'any 2005, com a mesura per poder redactar la nova ordenança, van quedar paralitzats una dotzena d'expedients d'ampliació d'instal·lacions existents. Però els operadors, pressionats per les exigències del mercat, han decidit en molts casos tirar pel dret i ampliar les instal·lacions existents per adaptar-les a la tecnologia UMTS. L'Ajuntament ha obert per aquest motiu fins a 18 expedients de disciplina durant els dos anys que ha durat la moratòria.

Mesura de camps electromagnètics
L'Ajuntament disposarà abans de l'estiu d‘un nou equip de mesura dels camps electromagnètics provinents d'estacions base de telefonia mòbil. Aquest nou equip se sumarà a l'equip fix del que ja disposa, i que està ubicat a la baixada de Santa Anna. El segon és un equip de mesurament portàtil que també funcionarà 24 hores al dia 365 dies a l'any. Aquest equip s'anirà ubicant en diferents edificis sempre que es consideri oportú. La seva primera ubicació serà un edifici del carrer Joan Larrea. Fins ara, el valor mitjà detectat a l'interior de vivendes ha estat de 0,56V/m i a l'exterior de 0,6 V/m, valors situats més de deu vegades per sota dels límits més restrictius per a telefonia mòbil, que la Generalitat situa en 27 V/m com a màxim permissible.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive