Tren per la costa. Foto: R. G.
Tren per la costa. Foto: R. G.

“L’actual via del tren al Maresme està condemnada”

Els geòlegs apunten que el trasllat de la infraestructura a l’interior de la comarca és imprescindible a mig termini, ja que l’actual traçat és perillós i insostenible

“La qüestió és ben senzilla: a mig termini, en termes geològics aquesta via està condemnada”. Així s’expressa Joan Pau Vilaplana, professor de la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona. Com a membre del col·legi de Geòlegs, es pronuncia sobre la infraestructura de Rodalies al Maresme, que la setmana passada es va veure notablement afectada pels efectes de la borrasca Glòria. Vilaplana avisa que, per múltiples motius, la situació “anirà a més” i que no queda una altra alternativa que traslladar les vies a l’interior de la comarca, sumant-se a les nombroses veus que ho reclamen.

El temporal va deixar el servei de Rodalies sota mínims, amb destrosses molt importants com ara la caiguda sobre el pont del Tordera, la destrucció de vidrieres per les onades a l’estació de Premià, o el tall total de la circulació durant 24 hores. Vilaplana, que va ser nomenat “geòleg de l’any” el 2015, assenyala que la R1 està “massa exposada al mar i als fenòmens naturals” com per evitar que aquests problemes es repeteixin contínuament.

 La R1 està “massa exposada al mar i als fenòmens naturals”, aifrma el geòleg Joan Pau Vilaplana

El geòleg constata que la pròpia “dinàmica de les corrents de deriva litoral” fa que les platges s’estiguin erosionant i els costi molt reconstruir-se, en especial per la presència dels dics dels ports que accentuen els efectes de les corrents marines de nord a sud. Això se sumat al fet que les Rieres, molt més canalitzades que abans, aporten molt menys sediments a la costa.  I tot plegat comporta que hi hagi sectors, com el tram entre Mataró i Cabrera, on no hi ha cap mena de barrera de protecció natural, en forma de platja, entre el mar i el territori. Una situació que s’està extremant arreu del Maresme, en especial al sud dels ports.

Les vies de rodalies separen la ciutat del mar. Foto: R. G.

“La línia R1 travessa punts on la platja és molt estreta o directament inexistent, i les onades hi arriben directament”, resol Vilaplana. Una problemàtica que fa dècades que es pateix, però que ara es veu accentuada –i en el futur serà encara pitjor- pels efectes del canvi climàtic. No cal ser científic per entendre els efectes que tindrà l’increment del nivell del mar causat per l’escalfament global en unes vies de tren que passen arran de costa. “A mig termini, entre 20 i 50 anys, la infraestructura està condemnada”, insisteix Vilaplana, que avisa de la perillositat de la situació. “Per sort encara no ha passat, però no és descartable que un dia l’impacte de les onades descalcin un tren i provoquin un accident greu”.

"No és descartable que un dia l’impacte de les onades descalcin un tren i provoquin un accident greu”

Des del punt de vista geològic, Vilaplana considera que apostes com la d’ADIF d’invertir 12 milions d’euros en reforçar l’escullera entre Mataró i Cabrera per evitar l’impacte de les onades és “enterrar els diners”. “Potser és tècnicament factible, però a nivell de costos des del punt de vista de la sostenibilitat no té cap sentit”, insisteix. Per a ell, la solució passa per traslladar el traçat de la R1 a l’interior de la comarca, tal i com preveia el Pla Territorial Metropolità del 2010 i com han reclamat aquesta setmana els alcaldes del Maresme.

Treure les vies de la costa, a banda de millorar la seguretat i la fiabilitat del servei de Rodalies al Maresme, s’hauria de sumar a la conversió de l’N-II en un passeig ciutadà de cara a permetre, en opinió de Vilaplana, “realitzar accions de protecció del front marítim, com ara la recuperació de l’amplada de les platges”. Quelcom bàsic per protegir el Maresme dels efectes del canvi climàtic.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive