Una mataronina és la presentadora de dos programes del canal CCTVE&F, un dels setze canals de la televisió nacional xinesa (CCTV), que emet alternativament en castellà i francès cada quatre hores i s'adreça a Sudamèrica i al Quebec. Així de sorprenent.
Núria Fernàndez, llicenciada en Ciències Polítiques per la Universitat de Barcelona (UB), va arribar a Beijing al març de 2004 amb una beca del Govern de la Xina per estudiar xinès a la Universitat de Llengües Estrangeres número 2. Al mes d'abril es va assabentar que la Televisió Central de Xina (CCTV) buscava personal pel departament d'espanyol per a engegar un nou canal en espanyol dirigit al continent americà. Dit i fet. Es va posar en contacte amb ells i va iniciar el procés de selecció, que va acabar amb la seva incorporació l'1 d'agost. D'entre totes les proves que va realitzar també n'hi va haver una de càmara i finalment la van escollir per presentar dos dels programes que emet el canal: CCTV Noticiario i Escenario Deportivo. Després d'un mes de formació i pràctiques, el nou canal va començar a emetre l'1 d'octubre, coincidint amb el dia nacional xinès.
Núria Fernàndez forma part de l'equip de traducció i edició de noticies i fa de presentadora. És una experta estrangers, el títol que reben tots els estrangers que treballen pels organismes oficials. En el seu canal n'hi ha una vintena, d'aquest experts, a part d'uns quaranta xinesos que es dediquen a diverses tasques de producció. La mitjana d'edat dels treballadors del canal és molt jove i ronda els 26 anys.
Tant CCTV9, el canal internacional en anglès, com el CCTVE&F -on està vinculada la mataronina- treballa amb les fonts d'informació que produeixen els principals canals de noticies en xinès. A la pràctica això vol dir que no fan una tasca de periodisme pel que fa a la «caça i captura de les noticies», que els arriben donades sinó que es dediquen a traduir-les a l'espanyol, a adaptar-les al canal i a retransmetre-les.
La posada en marxa del canal televisiu on treballa Núria Fernàndez s'emmarca dins l'operació engegada pel govern xinès per vendre les bondats de l'anomenada via xinesa cap al socialisme, que s'ha acabat concretant en una mescla d'elements capitalistes en l'àmbit econòmic i amb d'altres claraments comunistes en el polític.
CCTV, la televisió del govern
CCTV és la televisió nacional xinesa, controlada fèrriament pel govern. I en ella s'hi exerceix, com a tot país de sistema comunista, una censura clara. En el cas del canal on treballa Núria Fernández la censura és indirecta, ja que les noticies que s'hi poden escoltar es tradueixen i editen fent servir normalment com a font d'informació l'agència de noticies estatal Xinhua.
En el terreny dels fets concrets l'existència de censura signfica que la notícia que encapçalarà un telediari serà el President xinès, Hu Jintao, ha enviat cartes de condol expressant el seu pesar a causa de la tragèdia provocada pels tsunami al sud-est asiàtic i que serà la següent noticia la que explicarà que el desastre natural provocat per un terratrèmol d'intensitat 8,9 s'ha cobrat 80.000 vides.
Núria Fernández explica que en el seu departament sovint hi ha hagut reunions en les quals els «experts estrangers» han exposat la seva opinió sobre el contingut dels telediaris però que aquesta és una batalla perduda. L'ordre dels titulars, la selecció de les noticies, i el contingut de les mateixes són decidits per la productora executiva i cap del departament, sobre la base de la línia establerta per la maquinària informativa del Partit i gràcies al material proporcionat per Xinhua.
D'altra banda, Núria Fernández i els seus companys també han de discutir sovint amb els anomenats laoshi, els professors de xinès que dona el vist i plau al redactat final de la notícia.
Llegiu l'entrevista a Núria Fernàndez
Comentaris