-
-

Anna Massa / laMalla.net

La volta a peu a la Val d'Aran en cinc dies

La Val d'Aran ens ofereix un entorn meravellós per descobrir a peu, pujant colls i ports de muntanya, des d'on tindrem una àmplia perspectiva de la comarca, o caminant per la vall recorrent antigues vies de comunicació entre pobles. Una de les formes més completes de descobrir aquest entorn natural, i també la seva cultura, és amb el Setè Segell (Setau Sageth, en aranès), una travessa pirinenca, de 103 quilòmetres de recorregut i 9.100 metres de desnivell, que en cinc dies ens porta per les valls, les muntanyes, els refugis aïllats de la civilització i els principals pobles de la Val d'Aran. Una ruta que ens permetrà conèixer la Val d'Aran més desconeguda: aquella que no es veu des de la carretera.

La majoria de la travessa transcorre pel sender de gran recorregut GR 211 i està pensat per fer, a ritme normal, en cinc etapes d'entre 5:30 i 7 hores de durada i amb un desnivell mig acumulat de 1.800 metres al dia, entre pujada i baixada (Tot i que aquells que estiguin més forts poden fer-la en menys dies).

La primera etapa (22 quilòmetres, amb un desnivell de 737 metres) comença a Vielha i va direcció a Vilac. Durant la jornada tindrem unes fantàstiques vistes de les muntanyes del port de Vielha i una panoràmica de la Vall de l' Artiga de Lin amb la imatge, al fons, dels gegants de l'Aneto i la Maladeta.

La segona jornada (16,5 quilòmetres i amb un desnivell de 450 metres) comença al poble de Bossost i té com a punt final el refugi Honeria. Passarem pel punt més baix de la travessa (580 m), la Vall de Toran, un paradís de boscos, valls i congostos, on veurem el pintoresc poble de Canejan.

Del refugi d'Honeria ens dirigirem a Salardú en la que és la tercera jornada i etapa reina de la travessa per la seva longitud, desnivell i bellesa (21 quilòmetres i 1.305 metres de desnivell positiu). Passarem pel coll de Güerri (2.320 m) i els llacs de Liat, situats en la zona coneguda com Territori Miner de la Val d'Aran per les antigues mines que hi havia a la zona.

L'aigua de la Ribera de Valarties i dels estanys d'alta muntanya ens acompanyaran al llarg de la quarta i penúltima etapa, que ens porta del turístic poble de Salardú a l'aïllat refugi de muntanya de Conangles. Són 21 quilòmetres i 1.176 metres de desnivell, que passen pel poble d'Arties i la zona lacustre situada al voltant del refugi de la Restanca, coneguda com els Grans Llacs, i formada pel Llac de Mar, el Llac de Rius i el Llac Tort de Rius. És una zona envoltada de grans cims: d'una banda, el Montardo, i més llunyà, el Bessiberri.

La cinquena etapa ens porta de nou al nostre punt d'inici, Vielha, en un recorregut de 16,5 quilòmetres i un desnivell positiu de 887 metres. Aquesta és una de les més representatives de tota la travessa ja que tornarem a entrar a la Val d'Aran tal i com ho feien els antics habitants de la vall quan encara no existia el túnel de Vielha.

A diferència d'altres rutes d'aquest estil que han proliferat en els últims anys al Pirineu, com el Carros de Foc, la Porta del Cel o els Cavalls del Vent, el Setau Sageth alterna les nits als refugis amb les pernoctacions a hotels de poble. A més a més, ofereix una assegurança d'assistència i accidents i servei de transport de la motxil·la, el que resulta molt còmode perquè no cal caminar amb excessiu pes, només amb allò estrictament necessari per a la jornada.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive