El forn al jaciment. Foto: Ajuntament
El forn al jaciment. Foto: Ajuntament

La vil·la romana dels Caputxins, un jaciment arqueològic desconegut a la ciutat

L'Ajuntament l'habilitarà perquè es puguin visitar les restes del forn romà, molt ben conservades

La vil·la romana més coneguda de Mataró, per mèrits propis, és la de Torre Llauder. Però a la capital del Maresme hi ha un altre raciment arqueològic corresponent a una 'domus' romana, el dels Caputxins. El que se'n conserva és molt més reduït que a la vil·la del Pla d'en Boet, però tot i així es considera Bé Cultural d'interès Local. Situat a tocar del cementiri dels Caputxins, correspon a una vil·la romana d'entre els segles I i V D.C i va ser descoberta ara fa uns 50 anys.

L'any 2005 es van dur a terme intervencions arqueològiques al jaciment -que ja va ser excavat entre els anys 1970 i 1974- i s'hi van descobrir nous vestigis, entre ells un forn romà de terrissaire on s'hi fabricaven teules i maons, així com recipients d'emmagatzematge. La graella i part de la xemeneia, així com el corredor d'accés per carregar-hi la llenya, s'han conservat en molt bon estat, i ara l'Ajuntament els vol adequar perquè siguin visitables de manera segura. 

L’Ajuntament ha començat aquesta setmana treballs d’adequació de les restes del forn romà. Els treballs d’adequació consisteixen en les actuacions necessàries perquè el forn romà sigui visitable i segur per a les persones. Al 2005 ja es va instal·lar un vidre a la part superior de la xemeneia i una reixa a la boca del forn per permetre la visió dels vestigis, però es van haver de tapar perquè eren objecte d’actes incívics. Ara es muntarà un vidre laminat transparent amb un marc metàl·lic a la part superior de la xemeneia i s’instal•larà a dins una lluminària que, des de fora, permeti una vista zenital de l’interior. Tant el vidre superior com la boca del forn quedaran protegits per una portella que tindrà un tancament fix i un de practicable que s’obrirà només durant les visites guiades. També es faran treballs de consolidació dels vestigis i s’intensificarà la il·luminació del jaciment i de les runes arqueològiques existents més properes al carrer de Sant Salvador.

Un dels objectius d’aquests treballs d’adequació és poder incloure en el futur les restes de la vil·la romana dels Caputxins en una ruta cultural que mostri el passat romà de Mataró i on també s’inclouran Torre Llauder i la ciutat d’Iluro. Les obres estan adjudicades a l’empresa Fuentes y Ariza S.A., van començar dilluns i tenen una durada prevista de 6 setmanes. El pressupost d’adjudicació és de 19.950 € IVA inclòs.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive