Després de molts mesos sentint parlar de la renovació de l'Estatut, el missatge del nou text encara no ha arribat a gran part de la població. De fet, són molts els mataronins que confessen no estar interessats en aquest tema. Aquest és el cas de Joan Roca de trenta-cinc anys, que creu no veu el text estatutari com a prioritat: " La veritat és que aquest Estatut no m'importa gens, haurien de preocupar-se més d'accions tangibles, com millorar la sanitat i les infrastructures, o treure els peatges, això és el que importa a la gent". L'opinió d'aquest veí del centre no és un cas aïllat. Lluís Albets, de trenta-dos anys i veí de l'Eixample, tampoc no n'està convençut. Durant el matí de divendres 30, dia en què es va votar l'Estatut, Albets anava seguint la votació per ràdio mentre treballava. "Han informat més de les baralles entre els partits polítics que del que tracta realment el text", es queixa. En qualsevol cas, aquest mataroní creu que al Congrés dels diputats no es veurà amb bons ulls l'acord al que s'ha arribat a Catalunya.
Un veí de Cerdanyola, que ha preferit mantenir-se en l'anonimat, tampoc creu que el text s'aprovi a Madrid: "Crec que no ho rebran bé, ni molt menys l'aprovaran intacte, però també penso que la via per la que s'ha optat a Catalunya farà que siguin més indulgents que amb el País Basc". L'argentonina Marisa Jurado es mostra una mica més optimista: "Està per veure què passarà a Madrid, però penso que quedaria molt malament que rebutgessin un text que ha votat el noranta per cent del parlament català".
Entre els més joves i la gent gran, la situació també és una mica de desconcert. "Vaig arribar a casa divendres i quan vaig posar la televisió deien que s'havia aprovat, però de fet no sé ben bé què és el que s'ha decidit ni en què ens afectarà a nosaltres", explica Mireia Martínez, de catorze anys. La seva amiga, Alba Morell, també agraïria que algú els expliqués el text de forma planera: "Si ens ho expliquessin de forma que ho entenguéssim millor segur que ens interessaria més el tema, però de moment no ho han aconseguit". Del mateix parer és Mercè Besalú, de seixanta-cinc anys: "Trobo que no s'han donat prou explicacions, i mira que jo escolto la ràdio, però no ho presenten de forma que ho entengui bé".
-
La Generalitat prepara una campanya informativa
El Departament de Relacions Institucionals i Participació ha posat en marxa un seguit d'iniciatives per donar a conèixer el projecte de nou Estatut que es va aprovar el passat 30 de setembre al Parlament de Catalunya. L'objectiu principal és fer partícip la societat civil catalana d'aquest procés de canvi d'Estatut.
Després de l'aprovació de la proposta de reforma, i durant la seva tramitació davant les Corts Generals de Madrid per ser aprovat mitjançant llei orgànica, el Departament de Participació i Relacions Institucionals prepararà tres grans iniciatives; la recollida de suports de la societat civil organitzada i de les institucions, l'explicació dels continguts de l'Estatut i una campanya de difusió d'abast nacional.
Recollida d'adhesions de la societat civil organitzada i de les institucions
Per tal que la societat civil, les institucions i els municipis de Catalunya puguin expressar el seu compromís vers al text estatutari, es posa en marxa una campanya de recollida de suports. Se sollicitaran manifestos d'adhesió a totes les entitats catalanes, alhora que es disposarà d'una pàgina web (www.gencat.net/nouestatut) en la que es podrà fer l'adhesió. El govern de la Generalitat també demanarà a tots els municipis catalans, a les universitats i a altres institucions que aprovin mocions de suport al nou Estatut. Per liderar aquest procés, es crearà la Comissió de Representants de la Societat Civil Organitzada, que assessorarà i coordinarà aquesta recollida de suports.
Explicació dels continguts de l'Estatut al territori
Ara una de les preocupacions del Govern és la d'explicar els continguts del nou text i fer el debat que s'ha produït comprensible per als ciutadans i ciutadanes de Catalunya. Aquest objectiu s'emmarca en el retorn del procés participatiu que es va dur a terme l'any 2004. La voluntat del govern de la Generalitat és donar a conèixer el text arreu del territori català, a través de xerrades i actes que s'efectuaran amb collaboració d'ajuntaments i entitats.
Campanya entre els ciutadans
El primer d'octubre es va iniciar una campanya de difusió que vol adreçar-se a tota la població catalana per a explicar que s'ha aprovat un nou Estatut. El pla comunicatiu té com a idea central els canvis cap a millor que té aquest text estatutari en comparació al de 1979, i que s'apropa a les necessitats i les expectatives de la societat catalana del segle XXI. Aquesta campanya estarà en marxa fins a finals de octubre en mitjans audiovisuals (ràdio i televisió), electrònics, premsa escrita i en la xarxa de metro i de ferrocarrils de la Generalitat.
Comentaris