E. Castarnado

La Verge del Rocío, de pastora

La figura va adornada enguany d'una forma especial seguint una tradició adoptada per algunes 'Romerías' de país cada set anys

Els mataronins que es van acostar el passat diumenge, a la primera processó de la Romeria 2005 ja van poder observar que la Verge del Rocío anava abillada d'una forma especial. Concretament, la figura havia canviat els seus ornaments habituals, com l'aurèola, per un barret de pastora. L'explicació d'aquesta transformació es remunta a una tradició que ha marcat la Romeria andalusa des del segle XVII.

La Blanca Paloma descansa habitualment a El Rocío, una vila que es troba dins del terme municipal de Almonte i que va créixer entorn a l'ermita de Nuestra Señora del Rocío. Al llarg de la història, els habitants d'Almonte, han reclamat la presència de la seva patrona, la Verge, per fer front a sequeres, epidèmies o com a acció de gràcies.

Els anomenats “trasllats”, que esporàdicament transportaven la figura pels quinze quilòmetres que separen El Rocío de Almonte, es van començar a regularitzar a partir de 1949. Segons ha explicat Paco Luque, “el costum es va imposar en l'època de Monseñor Cantero Cuadrado”, primer bisbe de Huelva.. D'aquesta manera, la Blanca Paloma visita els veïns d'aquesta localitat andalusa a l'agost, un cop cada set anys. La figura arriba al municipi a trenc d'alba i resta a la parròquia durant nou mesos, al llarg dels quals és visitada per les diferents germandats Rocieras que s'adrecen a Almonte a retre-li un solemne homenatge.

En aquests viatges periòdics, la Verge es cobreix el cap amb un barret de pastora que la protegeix de la pols del camí. Aquest costum s'ha estès a diverses Romerías del país -com és el cas de Mataró- que, de manera simbòlica, han adoptat el costum de vestir la Verge de pastora cada set anys. “És un aspecte molt sagrat pels rocieros, perquè és una element directe de la tradició andalusa”, ha comentat Paco Luque.

El ‘Rocío Chico'
Els trasllats de la Verge a Almonte, coincideixen amb la celebració de l'anomenat Rocío Chico, que també té lloc durant el mes d'agost, tot i que aquesta festa té lloc anualment. És una processó que condueix els habitants d'Almonte a visitar la Blanca Paloma, anomenada també la Reina de les Marismas, a la vila de El Rocío. L'acte és una acció de gràcies a la seva patrona arrel d'una promesa col·lectiva que van fer els ciutadans el segle XIX. Corrien els temps de la invasió francesa, i Almonte es va encomanar a la Verge per lluitar contra les tropes napoleòniques.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive