Vern Bueno

La USTEC adverteix dels perills de la massificació de les aules a Mataró

Asseguren que la reunificació familiar motivada pel procés de regularització d'immigrants agreujarà la situació.

Mataró és un dels punts calents en la problemàtica de la massificació de les aules a tot Catalunya, segons ha denunciat avui la secció comarcal del sindicat d'ensenyament USTEC-STEs. La majoria de centres educatius de la ciutat, tant de primària com de secundària, tenen aules amb un número d'alumnes superior a l'establert pel Departament d'Educació de la Generalitat, cosa que “perjudica la qualitat de l'educació i va en contra de l'ensenyament individualitzat”, afirma en Quim Caimel, membre del Secretariat Comarcal de l'USTEC.

Segons el sindicat, el 40% de les aules de les escoles de Mataró superen la ràtio d'alumnes permesa (20 alumnes a primer cicle d'infantil, 25 a segon cicle d'infantil i primària, 30 a secundaria obligatòria i 35 a batxillerat). Les dades de l'USTEC assenyalen que, d'un total de 15 centres públics d'educació infantil i primària de la ciutat, 5 tenen a més de 25 alumnes al 80% de les seves aules, i els 10 restants pateixen massificació al 40% de les classes. Als centres d'Educació Secundària Obligatòria (ESO) passa tres quarts del mateix. Per exemple, l'IES Damià Campeny supera la ràtio d'alumnes per aula a tots els grups de primer, segon i tercer d'ESO, i la resta d'aules estan al límit. Els altres instituts públics, en major o menor grau, tampoc escapen d'aquesta situació. I les dades s'incrementen cada dia que passa.

Reunificació familiar
A només tres dies per a l'inici del curs escolar, les comissions de matriculació segueixen adjudicant alumnes als centres educatius. (Des de l'1 de juliol, fora del plaç de matriculació, fins al 6 de setembre, les comissions han tramitat un centenar llarg de sol·licituds). Per tant, molts professors desconeixen quants alumnes tindran per aula.

Als lògics problemes que provoca aquest fet en el funcionament de les escoles, l'USTEC hi afegeix un nou motiu de preocupació. Segons les previsions, a finals del primer trimestre i durant tot el segon trimestre, començarà a produir-se un important fenomen de reunificació familiar derivat del procés de regularització d'immigrants que ha viscut el país entre els mesos de març i maig d'aquest any. Un procés que implicarà l'arribada de nou alumnat, sobretot a l'àrea metropolitana i el seu cinturó, que s'acollirà a l'anomenada ‘matrícula viva' (creada per fer front a la mobilitat de la població durant tot el curs) i que s'haurà de repartir per les escoles de la ciutat, ja de per sí massificades. En aquest sentit, l'USTEC tem que el nou CEIP Mataró acabi convertint-se en un centre receptor de la majoria dels nous alumnes immigrants, ja que hi queden força places lliures (a causa de la baixa matriculació d'infants a P5 a aquest centre, s'ha optat per unir-lo en un sol grup amb P4). “Veiem probable que l'administració es vegi obligada a crear un P5 al CEIP Mataró per tal d'acollir la demanda d'infants nouvinguts que es generi durant aquest curs”, assegura Quim Caimel. Aquest extrem va ser descartat ahir pel regidor d'Educació, Pep Comas.

A tot això cal sumar-hi l'increment de població que ha viscut el Maresme (prop de 13.000 persones en els últims 12 mesos). Una acumulació de factors que indueix al sindicat al pessimisme i que, segons Caimel, “obligarà a l'administració a portar a terme noves mesures provisionals en els propers cursos”, tal i com s'ha fet en el curs present amb els barracons del CEIP Mataró, amb l'objectiu de solucionar la manca de places que afecta cada cop més a la ciutat i la comarca.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive