Assumeix la direcció de l’EUM en un moment de canvis, tan per la integració al TecnoCampus com per l'adaptació al Pla Bolonya.
Van ser aquestes coses que em van animar a venir, perquè m’agrada el món universitari i malgrat dificultats estem en moment engrescador. Sempre he treballat molt la relació universitat-empresa, i el projecte TCM em va resultar molt atractiu perquè busca aquesta confluència, amb la vista posada a la innovació i a pensar canvis del model productiu. I també soc una ferma defensora de la convergència a l’espai europeu, penso que és un revulsiu important a una mecànica universitària feixuga.
Ha estat difícil la integració universitària i l’adaptació a Bolonya?
Aquests dos centres funcionaven de forma molt independent i amb sistemes molt diferents. I ara estem treballant de forma conjunta a l’empara del TecnoCampus i fer que aquesta unió dels dos centres doni molt més fruit. D’entrada, la creació de serveis transversals pot ser d’utilitat en aspectes d’internacionalització, de transferència de coneixement i de formació permanent.
Quines són les diferències principals entre els dos centres?
Les diferències deriven de les pròpies disciplines. L’EUPM està adscrita a la UPC, que és la més diferent, perquè les politècniques tenen una manera de fer diferent. Són diferents de les pròpies disciplines que imparteixen. El fet d’estar adscrites a universitats, però també a administracions diverses també ha marcat diferències.
La integració comportarà una equiparació dels dos centres?
No es poden comparar resultats, però tampoc és important perquè els àmbits del mercat laboral tampoc són els mateixos. Personalment he constatat que a l’EUM el nivell de satisfacció de l’alumnat en quan al nivell de formació és molt elevat. Però tant en un com a l’altre centre falta fer un pas més agosarat, perquè la docència al món universitari ja no és el 90’% de l’activitat, també és important la recerca, la transferència de coneixement i la formació permanent En aquests centres tota l’activitat gira entorn de la docència. Hem de fer que prengui força la recerca i la implicació de la universitat al territori.
L’adaptació a Bolonya ajudarà?
La fundació TCM ens està estimulant perquè puguem augmentar l’oferta amb nous graus en el futur. Un dels grans avantatges de Bolonya es que desapareix el catàleg de títols oficials i cada centre pot proposar nous títols. Això dóna molt més dinamisme. La universitat tindrà més eines per adaptar-se a les necessitats de l’entorn. La universitat no pot mantenir-se d’esquena als canvis que s’estan produint. Cal adaptar-se a noves realitats socials.
Qui ha de liderar aquest procés d’adaptació?
Hi ha eines jurídiques perquè el dinamisme sigui efectiu, però cal que la legislació universitària és flexibilitzi. Bolonya serà molt bo si l’autonomia universitària que es reconeix acaba essent real.
Quina responsabilitat tenen els propis centres?
La convergència a l’espai europeu d’educació superior està en marxa des del 98. L’EUM ja fa temps que experimenta amb proves pilot amb la metodologia docent. Ara ens ha tocat viure un temps de decrets i contradecrets, i el professorat universitari s’ha desanimat, perquè està cansat de que quan es posen les coses en marxa no es cobreixen les expectatives. Perquè Bolonya no només significa el convergir de títols a Europa i la lliure circulació d’estudiants. També cal unificar la metodologia docent. Cal pensar en l’autonomia de l’estudiant, que ha d’aprendre a aprendre. A banda de la convergència de títols, Bolonya significa també un canvi de metodologia a l’aula i significa aires nous en altres aspectes a la universitat. Si ens volem adaptar a models anglosaxons ens haurem d’adaptar a altres coses.
Quines?
Per exemple a una major flexibilitat de plantilles. A l’estat espanyol el funcionariat ha donat una forma molt rígida a la universitat, cal una flexibilització. Bolonya ha provocat altres consideracions a l’interior del sistema de funcionament universitari. Els investigadors no poden ser competitius i per això calen molts més canvis. També serà bo que comenci a entrar diner privat a la universitat.
Com es viuran aquest canvis a la universitat del TCM?
El cas de Mataró està molt ben posicionat. La nostra mida, petita, que en moltes coses ha estat un handicap, facilitarà el procés de Bolonya. A nivell docent els dos centres continuaran estan en un nivell altíssim i podrem oferir uns bons graus. I en el que no estem tan ben posicionats, com és en la recerca, amb Bolonya podrem fer un salt, gràcies també a l’oportunitat que dóna el TCM de compartir recursos i de crear estructures transversals.
Quins aspectes s’estan treballant ja de forma conjunta?
Els serveis de preincubació i d’emprenedoria; amb els treballs de final de carrera i les pràctiques d’empresa estem mirant de fer que siguin eficients i de molt alta qualitat, i per això crearem unitats per estimular l’estudiant. També s’està treballant el servei de transferència de coneixement. I en un altre aspecte es parla de crear unitats de qualitat perquè en paral·lel als graus s’ha de desenvolupar un control de la qualitat permanent. I de com organitzar l’apartat d’internacionalització, perquè les gestions que es fan amb universitats de fora han de ser conjuntes. Aquests son els projectes immediats on es notarà aquesta unió dels dos centres.
Quins nous graus oferirà l’EUM?
L’any que ve comencem el grau d’empresa, que reconverteix l’antiga diplomatura de Ciències Empresarials, i el de Turisme i gestió del lleure, que reconverteix la diplomatura de Turisme. I no descarto que fem graus nous. L’escola està en condicions de poder augmentar la seva oferta amb un clar benefici per potenciar determinades àrees.
-
Comentaris