Nova promoció torre avinguda Maresme, excepció de la norma d'un sector que demana una sortida. Foto: R.Gallofré
Nova promoció torre avinguda Maresme, excepció de la norma d'un sector que demana una sortida. Foto: R.Gallofré

“La sortida per al nostre sector és la rehabilitació, però cal més suport a les comunitats”

El president del Gremi de Constructors i Promotors d’Obres de Mataró i el Maresme, Juan Jordan, alerta que les pimes d’aquest àmbit han quedat molt tocades amb la crisi de la Covid-19 i proposa una sortida

El Gremi de Constructors i Promotors d’Obres de Mataró i Maresme ja va alertar a finals d’abril, durant els moments més durs del coronavirus, que el sector necessitaria ajuda per recuperar-se de la crisi econòmica per la pandèmia. Un missatge que mantenen, dos mesos més tard. “Hem de ser positius, però la veritat és que la cosa es preveu força negra”, lamenta el president del Gremi, Juan Jordan. La majoria d’empreses de l’àmbit a la ciutat i a la comarca són pimes que han vist la seva activitat molt tocada. Les noves promocions que s’estan duent a terme a la ciutat no són tan abundants com per compensar-ho, i davant d’això el gremi veu tres sortides: suport de l’administració; polítiques públiques que facin el sòl més assequible per ajudar a rebaixar el preu dels habitatges; i una aposta decidida per a la rehabilitació.  

 Quins han estat els efectes de la Covid-19 en l’àmbit de la construcció

En el nostre ram ha fet moltíssim mal. La petita empresa, que predomina en el gremi, no té capacitat econòmica per aguantar un sotrac com aquest. Des de l’associació hem fet tot el que hem pogut, ningú ha pagat la quota durant aquests mesos, i ens hem reunit amb l’Ajuntament, que ens ha proposat solucions i ajuts que encara no han arribat... Tot està a l’aire. Ara reprenem l’activitat però està força fluixeta. Els nostres agremiats estan amb l’aigua al coll.

Juan Jordan, president del Gremi de Constructors. Foto: R.Gallofré

 Quina era la situació del gremi abans de la pandèmia?

La cosa s’estava animant, anàvem traient el cap i donant indicis de millora després de la crisi del 2008 i d’anys molt durs. Però ja ens trobàvem amb un problema important, el de sempre en el sector: els preus de compra dels solars són elevadíssims. Això implica que gairebé no tinguem marge de benefici o que haguem de posar els preus molt alts, ja que la inversió inicial necessària és desproporcionada. 

 I què proposeu perquè això canviï?

Porto molts anys dient que els preus dels solars s’han de rebaixar. S’ha de fer quelcom des de l’àmbit polític que ho permeti. Només així, si podem comprar un solar a bon preu, podrem promoure pisos de protecció oficial i un llogater podrà pagar un preu decent de 200 o 300 euros al mes per tenir una llar. No parlo de solars privats només, els ajuntaments com el de Mataró també en tenen, haurien de rebaixar-los un 50 o 60% per poder-los adquirir i fer-hi habitatge protegit, a preus adequats per als nostres ciutadans.

 Les promocions que es construeixen avui en dia a la ciutat van en una línia molt diferent

Qui compra aquests habitatges amb aquests preus que es posen, tenint en compte els salaris dels treballadors? Només la gent que té possibilitats, o bé són inversions que després relloguen per treure’n benefici... Però si et fixes en les promocions que s’estan fent a la zona del Rengle de Mataró, la meitat dels pisos encara no estan ni venuts. No està gens anivellada la situació, si els treballadors tinguessin un poder adquisitiu suficient per comprar aquests habitatges ho farien, invertirien, hi hauria moviment, però no és així, la cosa no es mou i el pou s’asseca. 

 Quina és l’alternativa per al vostre sector?

A nivell de noves promocions la cosa està força parada, però a Mataró on hi ha molt de marge és en la rehabilitació. Hem de tirar per aquí, el parc d’habitatges està envellit, sobretot en determinats barris, així que hi ha molta feina a fer. Però les comunitats necessiten un suport econòmic més gran, perquè hi ha moltes famílies que avui no s’ho poden pagar. Cal implementar préstecs bancaris a interessos molt baixos perquè les unitats familiars amb recursos econòmics magres també hi puguin fer front. A l’1 o al 2%. Seria una gran solució, s’obririen molts nous camins, no tan sols per al nostre sector, sinó per a la ciutat en general, ja que es guanyaria qualitat urbana i de vida

 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive