La sociòloga Teresa Torns, catedràtica de la Universitat Autònoma de Barcelona, va ser l’encarregada aquest dijous de presentar el context general del monogràfic sobre serveis d’atenció domiciliària a les persones de més de 65 anys a Mataró, que l’Ajuntament ha editat dins l’Informe Socioeconòmic número 14. A la conferència, celebrada a Can Palauet, la sociòloga va centrar la conferència sobre tres eixos dels serveis domiciliaris: el per què del seu surgiment, el present i el futur.
Dels tres aparats, Torns fou especialment crítica parlant sobre la situació present d’aquest sector laboral. “Les persones que es dediquen a l’atenció domiciliària en aquests moments són un gueto laboral, desqualificat i precari”, va sentenciar. La catedràtica també va deixar clar que en aquests moments la feina de cuidar la gent gran s’adjudica sense discutir a les dones de les famílies per solidaritat intergenaracional, una situació que està arribant al seu punt i final. “No tenim prou dones per atendre les necessitats socials creixents, en aquests moments ja tenim un gran buit de mestresses de casa entre les dones de 45 i 60 anys”, va explicar Torns.
La sociòloga també va ser molt crítica amb l’ús de noies immigrants per fer aquest tipus de tasca: “Les sud americanes no són més dolces per cuidar gent gran, sinó més submises que les senyores autòctones”, va afirmar. I va voler clarificar que no es pot confondre “donar un servei amb servir”.
Per aquesta raó, i ja tractant el futur d’aquesta feina emergent, la catedràtica va demanar: una professionalització obligada de les treballadores d’assistència domiciliària a la gent gran, l’exigència d’una formació acreditada, realitzar un treball de conscienciació cívica de la demanda, acabar amb l’economia submergida en aquest sector i una implicació més forta de les administracions.
Comentaris