La Guia d'Arquitectura de Mataró
La Guia d'Arquitectura de Mataró

X. Alomà

La Salle publica una guia sobre el patrimoni arquitectònic de Mataró

L'obra està coescrita per un estudiant mataroní i centra l'atenció sobre 70 obres contemporànies de la ciutat

Cada dia totes les persones que accedeixen amb cotxe a la ciutat per l'entrada Mataró Sud es topen amb una figura familiar però desconeguda alhora: l'escultura de Laia l'Arquera. “La veiem diàriament, però no en coneixem ni l'arquitecte, ni la història ni el perquè de la seva orientació”, va manifestar el mataroní Manel Recio, estudiant d'Arquitectura a La Salle, a la presentació de la Guia d'Arquitectura de Mataró -de la qual n'és coautor- divendres a la Casa Coll i Regàs.

Aquesta nova guia centra l'atenció sobre 70 obres arquitectòniques contemporànies de la ciutat, “no les més rellevants artísticament, però sí les més significatives”, segons Recio. Cadascuna d'aquestes obres es descriu detalladament a la guia, amb indicacions sobre el seu nom, una foto, l'adreça, l'arquitecte, l'any de finalització, la forma d'accés –Recio va destacar que amb Mataró Bus es pot arribar a totes fàcilment-, un plànol tècnic i un breu comentari amb dades interessants. Tal com va explicar Recio, el barri del Centre és el que congrega més obres de les que es destaquen al volum, seguit de Pla d'en Boet; a la cua hi trobem El Palau i Vista Alegre. Pel que fa als arquitectes, Isidre Molsosa i Ramon Esquerre són els que més projectes tenen entre les setanta obres.

D'entre la selecció, Manel Recio va destacar el “caràcter sostenible” de la Biblioteca Pompeu Fabra, el “gran pulmó” que el Parc Central representa per a Mataró, la nau de Can Marfà, que “val la pena que es recuperi”; la reurbanització de la Riera, “un espai deliciós que ha substituït el cotxe per anar a peu”; la rehabilitació del Mercat de la Plaça de Cuba; que “resisteix davant l'allau de grans superfícies comercials”, o la restauració de la mateixa Casa Coll i Regàs, la “casa modernista més bella i més ben conservada de Mataró, que val la pena cuidar”.

Guies per “canviar la mirada”

La de Mataró és la tercera guia d'aquestes característiques que edita l'escola d'Arquitectura La Salle (Universitat Ramon Llull), després de començar amb les guies de l'Hospitalet de Llobregat i Campdevànol. “El projecte té la vocació d'ensenyar i exprimir el suc de l'arquitectura de poblacions catalanes, independentment del seu nombre d'habitants”, va assenyalar Quim Girbau, professor i responsable de publicacions d'Arquitectura La Salle.

“L'origen d'aquest projecte és un treball de recerca dels alumnes sobre l'arquitectura de la seva població. Després d'apreciar la gran qualitat d'alguns treballs, vam proposar encentar la publicació d'una sèrie de guies coescrites per mi i l'alumne”, va dir Magda Mària, directora del projecte i coautora de les guies, que compten amb el suport econòmic de Departament d'Educació de la Generalitat. Segons Mària, els objectius de la guia tenen una voluntat “didàctica i pedagògica”. Primer, conèixer els principals elements arquitectònics de l'entorn, que habitualment passen desapercebuts: “Realitzar un canvi de mirada que permeti observar detalls meravellosos a l'arquitectura de la ciutat”, va comentar Mària. Segon, transformar la nostra relació amb la ciutat on vivim. “Les ciutats ens poden resultar poc expressives, lletges. Davant d'una realitat de ciutats considerades poc atractives que les guies turístiques no contemplen, podem estimar-les, fer-les més properes”, va afegir.

Una ciutat amb “encant”

L'acte també va comptar amb la presència d'Alícia Romero, presidenta de l'Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró (IMPEM), que va destacar “l'encant i l'interès” de la ciutat. “A mesura que treballes amb la ciutat vas descobrint-la: no és ni tan grisa, ni tan fosca ni tan anònima com sembla d'entrada”, va assegurar. Romero es va mostrar “satisfeta” de constatar que la majoria d'obres seleccionades per a la guia són projectades per arquitectes mataronins. “No oblidem els bons professionals d'aquí”, va manifestar.

Alícia Romero va recordar que Mataró fa dos anys que treballa en un Pla de Promoció, que ha engegat una oficina de turisme i rutes guiades per conèixer els atractius de la ciutat, i que, de moment, ha donat com a resultat la xifra de 14.000 visitants els mesos d'estiu. “Els especialistes diuen que Mataró té la segona millor ruta modernista de Catalunya, després de Terrassa”, va indicar Romero. “És important conèixer el patrimoni, cuidar-lo i seguir treballant en la projecció turística de Mataró. Tenim moltes coses interessants per ensenyar”, va concloure.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive