-
-

La recollida selectiva, un compromís que té premi per als barris

Pla d'en Boet i Rocafonda, proves pilot.

Un mag agafa una màquina especial i única. Ensenya un paper on hi ha imprès unes ampolles de plàstic. I el passa per la màquina màgica que transforma el paper en un bitllet de 20 euros imprès.  És un exemple visual, directe i simpàtic amb el que el Doctor Trash va ensenyar a alumnes de l’Escola Torre Llauder el que significa fer recollida selectiva de residus. Transformar la brossa en diners. Perquè d’això es tracta, de fet, la campanya Mataró Cívica i Activa, engegada al gener i que busca la implicació dels veïns del Pla d’en Boet i Rocafonda, els barris pilots on s’ha iniciat el projecte. La proposta és molt simple: es fan accions de sensibilització perquè els veïns i veïnes millorin les xifres de recollida selectiva. Si s’arriba al 40% de recollida selectiva a mitjan d’any, el 50% dels diners estalviats  es destinen  a que els alumnes de primària de les escoles d’aquests barris puguin anar d’excursió en una sortida de caràcter cultural i educativa fora de l’aula. “Per l’any 2020 hem de recollir, segons l’agència de residus de Catalunya, el 60% de residus; actualment estem recollint el 31% a Mataró, i en els barris concrets on realitzem la prova pilot es troben al 26% a Pla d’en Boet i un 32% a Rocafonda, en dades de 2017”, relata Joan Campmajó, Cap de Derveis d’espais públics de l’Ajuntament. Per això, han buscat “incentivar al ciutadà perquè millori a canvi d’un retorn dels diners que recollim per un projecte social del barri”. L’altra 50% es destinarà a millores de neteja de la zona.

La campanya compta amb activitats diverses, com l’espectacle del Doctor Trash, la distribució d’una fiambrera pels alumnes per guardar l’entrepà, punts informatius mòbils on agents de barri informen sobre el projecte i distribueixen cubells de recollida de brossa orgànica, repartiment a 6.500 domicilis d’una carta i fulletó informatiu sobre la iniciativa o visites a establiments comercials perquè s’adhereixin al projecte.

“La gent, per primera vegada, veu que el projecte es destina en el barri i la sensació que tenim és que ho veuen positiu; el treball a les escoles destaca pel fet de permetre que els alumnes siguin prescriptors i repercuteixi a casa; volem que la campanya les facin les persones del barri perquè al final, el premi és per la pròpia zona”, desgrana Antoni Aymemí, consultor en comunicació ambiental.

Els resultats sembla ser que s’estan donant. Durant l’actuació a l’escola Torre Llauder es va actualitzar el percentatge de recollida selectiva del barri del Pla d’en Boet. I aquesta havia crescut del 26% de les dades de 2017 al 35% a data de març de 2019.

 

Implicar els establiments dels barris

La campanya també intenta adherir tot tipus d’establiments i comerços de la zona perquè facin de prescriptors. És el cas de la cafeteria i forneria Boca Exprés, que s’hi ha sumat i compta amb fulletons informatius a la barra. “És una millora pel barri i cal que en fem difusió, els clients entren, pregunten i els expliquem en què consisteix”, explica Pedro Jiménez, propietari de l’establiment. I afegeix: “Jo tinc filles, i saber que repercuteix en elles el que fem ja és un motiu de sobres per impulsar-ho”.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive