Marta Marimón és Diplomada en Turisme. Treballa a Grup Bonanova, on va començar de recepcionista al primer hotel del grup (Apartaments Calàbria), per passar a ser-ne Cap de Recepció. Després ha estat Directora de l’Aparthotel Atenea Vallès **** ( Granollers) durant 13 anys i actualment, des de fa cinc anys, és la directora d’Atenea Port Mataró. Parlem amb ella d’aquest període d’implantació de l’hotel **** a la ciutat i dels reptes del sector, en el context d’una comarca, el Maresme, cada cop més especialitzada en el turisme.
Quin balanç fan de la implantació de l’Hotel Atenea a Mataró a cinc anys de la seva inauguració?
Estem molt contents, tant dels nivells d’ocupació assolits any rere any, com de l’acolliment d’una ciutat que, a través de millores continuades, s’està consolidant com una destinació turística de referència pels clients que visiten Barcelona i la seva àrea d’influència.
Quin grup és l’impulsor de l’Atenea Port Mataró i amb quin equip humà compten per donar els seus serveis?
El Grup Bonanova. Actualment comptem amb un equip humà de 50 persones directament i més de 60 de manera indirecta.
Com es van decidir a obrir l’establiment a la capital del Maresme?
La família Floriach és de Mataró i el nostre President, Mariano Ganduxer i Floriach, sempre va voler tenir un establiment hoteler a la ciutat de la seva mare.
De quines opcions i serveis disposen les persones que s’hostatgen a l’hotel?
Disposem d’un ampli ventall de serveis d’un hotel de ****. Tots es poden trobar descrits a la nostra web:hotelateneaport.com.
Per a quin perfil està pensat l’Atenea Port Mataró?
Pensem en uns perfils d’oci (famílies i client vacacional en general) i negoci (empreses de la zona i altres localitzades més lluny que venen a fer-hi reunions/convencions).
Dins aquests perfils per a qui està pensat principalment l’hotel, quin tipus de turisme o visitants reben majoritàriament, actualment?
Doncs un 60% de visitants seria el perfil de negoci i un 40% el dedicat a l’oci.
La proximitat amb Barcelona, d’una banda i la costa de l’alt Maresme, a l’altra, són dos grans pols d’atracció del turisme. Ho detecten en les persones que venen a l’hotel?
Sí, des de l’inici que ho detectem. Sobretot el primer pol, Barcelona. I també s’ha de tenir en compte la importància de l’oferta cultural, gastronòmica i comercial de Mataró en sí mateixa.
Parlem, doncs, d’aquests atractius turístics de Mataró i del Maresme. La comarca i la ciutat estan a l’alçada en serveis pel turisme que hi arriba? Què es podria fer per millorar-ho?
Des de la Regidoria de Promoció Econòmica han anat fent gairebé totes les millores que, des del sector hoteler, els hem proposat. Les darreres, fan referència a la necessitat de posar un punt d’informació turística a l’estació de tren i d’endreçar una mica més l’oferta cultural i per famílies dins un sol fulletó, com ja van fer anteriorment amb l’oferta d’activitats nàutiques i de lleure, a la zona del port.
Quins són, doncs, els ens institucional amb qui treballen pel desenvolupament del turisme a la comarca?
Amb la Regidoria de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Mataró a través d’una taula de treball, amb el Consell Comarcal i el Consorci de Turisme de Costa del Maresme, amb el Consorci del Port de Mataró i amb el Gremi d’ Hosteleria.
No és el cas de Mataró, però sí d’altres poblacions costaneres, que pot imposar-se un model de turisme centrat més en la festa i a vegades en els excessos, que no pas en el coneixement del territori. Creu que s’ha avançat, els darrers anys, al Maresme, en aquest aspecte?
Per sort, la procedència del turista que visita Mataró (de França i de països del nord d’Europa com Finlàndia, Dinamarca o Noruega), afavoreix un turisme de més qualitat, basat en l’oferta cultural, gastronòmica i de possibilitat de descans.
Quins atractius destacaria de Mataró per a les persones que visiten la ciutat?
Deixant a banda l’0ferta comercial i gastronòmica del centre de la ciutat i de la zona del Port, destacaria la cultural, basada en el Modernisme, amb referents com Puig i Cadafalch o Gaudí.
Comentaris