El director de l'Àrea d'Edició i Premsa de l'Institut Català de les Indústries Culturals, Marià Marín, va presentar als editors de l'Associació Catalana de Premsa Gratuïta el programa de subvencions públiques a la premsa escrita en una trobada que va tenir lloc el passat 17 de febrer a Mataró. Marín va destacar que per primera vegada la premsa gratuïta opta a totes les possibilitats d'ajuda, tant per part de les capçaleres de forma individual com des de l'ACPG com a conjunt.
Una altra de les novetats del programa és la relació de la Generalitat amb les associacions, que fins ara es feia a través de concurs públic, i a partir d'aquest any s'estableix per conveni en funció de l'activitat ordinària de prestació de serveis. Segons va indicar Marin, els imports destinats a ajuts per part de la Generalitat al conjunt de la premsa escrita estan més ben dotats aquest 2005 i aposten decididament pels projectes en detriment de les subvencions.
La Generalitat destinarà un total de 4,5 milions d'euros a ajudes per concurs públic i més d'1 milió d'euros a ajuts per conveni i subvencions excloses de concurrència. Pel que fa a la premsa gratuïta, Marín va reconèixer que no hi poden haver distincions respecte a la premsa de pagament.
"Tenim clar que les regles del joc han canviat i que si hi ha un nou jugador ha de formar part de la lliga. No volíem que hi hagués una convocatòria diferent". En aquest sentit l'ACPG i l'ICIC van negociar els paràmetres per poder accedir a les ajudes i la possibilitat que la premsa gratuïta s'inclogués a la mateixa convocatòria que la resta de mitjans.
En concret la Generalitat a través del Departament de Presidència i de l'Institut Català de les Indústries Culturals, "que actuaran coordinadament i conjuntament" ha establert diverses línies d'ajudes: l'ajut automàtic, destinat als costos d'edició i comercialització per qüestió lingüística (català i aranès); ajuts per projectes, que es designaran per concurs públic; i ajudes via conveni, destinada a corporacions o associacions. L'ICIC també estableix línies paral·leles com els crèdits o avals i aportacions reintegrables, pensats per projectes empresarials o productes amb finalitats comercials.
Comentaris