Les obres de la Nau Gaudí, ara sembla que sí, veuen la llum al final del túnel. Serà pel mes de maig quan finalitzin els treballs de rehabilitació de l’edifici, que es van iniciar l’any 2001 i que s’han eternitzat a causa de problemes amb les empreses adjudicatàries. La previsió, a més, és que entri en funcionament a partir del proper mes de setembre. Així ho ha anunciat avui divendres l’alcalde, Joan Antoni Baron, durant una visita a la nau del carrer Cooperativa, en què també s’ha desvetllat el pla d’usos de l’edifici. La nau es convertirà en un equipament juvenil amb dos àmbits: el servei d’orientació i assessorament professional per a joves de l’IMPEM, i un espai d’accés a les noves tecnologies (Telecentre) amb 32 ordinadors.
Durant la visita, Baron ha volgut ressaltar “el caràcter patrimonial” de la rehabilitació, amb el tractament que s’ha donat als arcs, la coberta i les façanes de l’edifici (la de llevant, reconstruïda segons les tècniques originals, i la de ponent, tota de vidre), així com “la importància de l’edifici com a nou punt de centralitat de la ciutat”. Segons l’alcalde, l’objectiu ha estat convertir la Nau Gaudí en “un espai on passin coses cada dia” i a la vegada s’hi duguin a terme activitats que “no hipotequessin la visió del conjunt arquitectònic”.
La regidora de Joventut i Dona, Ana Barrera, s’ha centrat en l’explicació dels usos que tindrà l’edifici. Barrera ha destacat que el telecentre comptarà amb 32 ordinadors, quatre més que en la seva ubicació actual al Sidral. El telecentre facilitarà l’accés a internet amb connexió de banda ampla a tots els joves que ho necessitin per realitzar un treball escolar o com a forma de contacte amb altres joves; a més, s’hi organitzaran diversos tallers informatius. La Nau també acollirà el programa “Ocup@ciove: el portal de la feina”, un servei de l’IMPEM a través del qual els joves podran informar-e i orientar-se sobre noves formes de cercar feina. L’objectiu és atendre a joves menors de 25 anys en fase incial de procés d’inserció laboral. L’espai lliure que quedi al Sidral producte dels trasllats es dedicarà a una aula d’estudi, mentre que també s’hi mantindrà el punt d’informació juvenil i les oficines del Servei de Joventut.
El pressupost d’execució de les obres, segons consta en la darrera adjudicació, és de 1.400.000 euros, tot i que l’inversió total que hi ha destinat l’Ajuntament s’apropa als 2 milions d’euros. La recuperació de l'edifici del carrer Cooperativa, en què Antoni Gaudí va usar per primer cop els arcs parabòlics, va patir el primer sotrac l'any 2004, quan la primera empresa adjudicatària, Societat Catalana d'Instal•lacions i Obres SL, va fer fallida i va deixar l'obra abandonada. L'octubre del 2005, l'Ajuntament va adjudicar l'acabament del projecte a Secla, S.A, amb un pressupost de 1.302.522 euros i amb el compromís de què la rehabilitació de la nau fos un fet a finals d'aquest any. Un informe tècnic de l'Ajuntament va desvelar l’octubre de 2006 que només s’havien executat una cinquena part de les obres previstes, cosa que va comportar una nova retirada de l’adjudicació. Des de llavors, el mateix consistori s’ha fet càrrec de la finalització de les obres de rehabilitació.
Dues imatges de l'estat actual de la nau
Comentaris