La mort aquest cap de setmana als 90 anys de l'escriptor, poeta i dramaturg, Josep Palau i Fabre, ha commocionat el món polític i cultural català, que aquest dilluns al matí, a partir de les onze, homenatjarà la seva figura amb una cerimònia de comiat al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat. Posteriorment, les despulles de l'escriptor seran traslladades al cementiri de Caldes d'Estrac, on hi ha la fundació que porta al seu nom i davant la qual es guardarà uns instants de silenci. Aquest mateix indret ha sigut escenari, al llarg d'aquest diumenge, de les nombroses mostres de condol expressades en un llibre de condolences. Palau i Fabre va morir a primera hora de la tarda d'aquest dissabte a l'Hospital de la Vall d'Hebron, on estava ingressat des del passat 11 de febrer, després de no superar l'agreujament d'una malaltia crònica.
Precisament, el director de la fundació, Josep Sampera, ha assenyalat que estan 'impressionats' per la gran repercussió que la notícia ha tingut als mitjans de comunicació. 'Ja sabíem que era un poeta estimat pels catalans, sobretot en els darrers anys' ha expressat Sampera. Les persones que han volgut signar han destacat l'obra i trajectòria de Palau i Fabre i la promoció que va fer de Caldes d'Estrac, quan va decidir instal·lar el seu llegat en aquest petit municipi maresmenc.
Josep Sampera ha explicat que la història d'amor entre Palau i Fabre i Caldetes va consolidar-se l'any 2001, quan va triar el municipi per ubicar la seva obra. 'Buscava un lloc a prop del mar, però fora de Barcelona per portar la cultura a tots els racons', ha declarat el director de la fundació. Pel poeta, assagista i traductor, Caldes d'Estrac tenia 'pedigrí' perquè allà hi havien estat els seus admirats Verdaguer, Apel·les Mestres i Joan Maragall, que hi va escriure l'obra 'Nausica'.
El Govern va confirmar hores després de la mort de l'escriptor que el Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat acollirà una cerimònia laica de comiat aquest dilluns a les onze del matí. Hi assistiran el president de la Generalitat, José Montilla; el vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira; el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, i el president de la Diputació de Barcelona, Celestino Corbacho, entre d'altres.
Montilla va lamentar ahir la mort de Josep Palau i Fabre, una de les figures 'més representatives' del panorama literari. L'Executiu va voler destacar la seva aportació a la literatura catalana, especialment durant l'època de la postguerra, i la seva prolífica obra que li van merèixer nombrosos premis, com la Creu de Sant Jordi que la Generalitat li va atorgar el 1989.
Per la seva banda, en declaracions a l'ACN, el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, va destacar la versatilitat de l'escriptor Josep Palau i Fabre, a qui considera com 'una de les grans figures de les lletres catalanes del segle XX'. El conseller va dir de Palau i Fabre que era 'extremadament culte' i que tenia 'un nivell de compromís personal amb el seu temps molt intens'. Al seu parer, ha tingut un reconeixement 'en àmbits artístics i literaris', però va lamentar que la seva obra 'hauria merescut estar més directament a l'abast de la gent', ja que 'el gran públic podria treure molt profit i molt plaer' del coneixement de la seva literatura. El conseller també va ressaltar la seva vessant com a assagista i, concretament, els seus treballs sobre pintura. 'És difícil trobar una persona que conegui tan bé la pintura del segle XX' i que a més a més, sigui 'el principal especialista' de la que probablement és la figura més important de la pintura d'aquest segle passat, Pablo Picasso.
L'escriptor i amic personal de Palau i Fabre, Jordi Coca, va qualificar Palau i Fabre d'home excepcional', , amb una obra 'diferent', 'molt particular' i amb una 'idea molt clara del que és el segle XX i la modernitat'. Coca també es va referir a la faceta més coneguda a nivell internacional de Fabre, relacionada amb els seus estudis de Picasso, la seva vessant de poeta. 'Assagista brillant, gens acadèmic i més aviat d'intuició, amb idees fulgurants i originals' van ser altres qualificatius que Coca va dedicar a l'escriptor barceloní desaparegut aquest cap de setmana.
Pel que fa el Museu del Joguet de Figueres, també ha volgut recordar la figura de Palau i Fabre, i com a homenatge i en record de la seva persona, han posat una rosa al costat d'en Ciril·lo, el seu joguet preferit, i de la fotografia de quan era petit anant amb un avió.
El poeta i dramaturg, de 90 anys d'edat, va morir per un agreujament de seva malaltia crònica. Nascut a Barcelona el 1917, va ser un dels escriptors catalans més polifacètics, reconegut com a poeta, dramaturg, assagista, contista i traductor. Va dirigir la revista clandestina 'Poesia' (1944-1945), a més de destacar per ser un dels més importants experts de l'obra de Picasso, fins al punt d'arribar-li a dedicar més de vint volums, entre els que destaca 'Picasso cubisme' (1990). Entre altres premis destacats, el 1989 va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi i el 2000 amb la medalla d'honor al mèrit artístic de l'Ajuntament de Barcelona. El 1999 havia rebut el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.
L'any 2007, amb motiu del seu 90 aniversari, es va organitzar un programa d'actes en homenatge a la seva figura en diferents punts de Catalunya i al Museu Picasso de Barcelona. Aquest mes de febrer, s'ha portat als escenaris l'espectacle 'Don Juan, Príncipe de las Tinieblas', sota la direcció d'Hermann Bonnin al Teatro Español de Madrid i inclòs en un programa dedicat a l'escriptor. Els actors i espectadors d'aquesta obra van retre ahir un sentit homenatge a l'escriptor.
Josep Palau i Fabre
Comentaris