Toni Rodon

La Momerota, exemple de civisme a Sudamèrica

La mataronina Helena Escoda posa la popular figura com a exemple de culte no violent a un animal a Montevideo i Buenos Aires

"L'exemple de la Momerota ha fascinat els sudamericans. Han vist en ella un exemple al respecte pels drets dels animals i una tradició lúdica sense fer mal a ningú". La mataronina Helena Escoda sap que la Momerota de Mataró és un símbol de respecte pels animals i que pot esdevenir, per paradoxal que sembli, un exemple a seguir per mols indrets. Per aquest motiu, la coordinadora de la comissió d'ús d'animals com a entreteniment i tradicions cruels d'Animanaturalis –una associació que vetlla pels drets dels animals-, va exposar aquesta tesi els darrers dies a Argentina i a l'Uruguai. La seva intenció de fons, òbviament, és que s'eliminin actes cruels amb animals i que tothom s'impliqui en la causa.

Escoda va protagonitzar dues conferències celebrades el 30 d'octubre a Montevideo i el 18 de novembre a Buenos Aires. Ambdues xerrades estaven emmarcades en el cicle d'actes programats per Animanaturalis i l'Associació Nacional pel Benestar Animal (ANPBA). “Aquestes iniciatives permeten mostrar que hi ha alternatives a les crueltats comeses amb els bous”, ha dit Escoda, que va tornar el passat dilluns, dia 26, a Mataró després de gairebé un mes a terres sud-americanes.

Aquesta mataronina apassionada pels animals ha tornat satisfeta de la seva minigira perquè, segons ha dit, ha tingut l'oportunitat d'explicar que hi ha tradicions que fan servir bèsties, però d'una manera respectable: “No entenc com poden existir llocs on els toros o altres animals se'ls martiritzi amb espectacles dantescos”, apunta. Escoda ha posat èmfasi en el fet que molts països del sud del continent Americà van abolir fa gairebé –Uruguai el 1980 i Argentina el 1899- un segle la tauromàquia.

Els motius pels quals aquesta mataronina ha viatjat fins a Sud-Amèrica són una combinació de sort i de treball continuat per aturar el que ella defineix com una “barbàrie”. Arran d'un article que Escoda va publicar al diari Avui en defensa de la supressió d'aquest tipus de tradicions, l'associació ANPBA va designar-la per explicar al cas mataroní a Montevideo i Buenos Aires. “Proposo que no s'utilitzi un animal viu, sinó que s'usi una figura de cartró o guix com la Momerota de Mataró”, escrivia en aquest article. A partir d'aquí, les tradicions de Mataró van començar a viatjar pel món.

Mataró: referent internacional en el respecte pels animals
Segons Escoda, Mataró s'ha convertit un exemple a seguir en la protecció dels braus i en el respecte pels drets dels animals. L'organització internacional FAACE -Fight Against Animal Cruelty in Europe-, la qual té un gran prestigi internacional en la protecció i benestar pels animals, ha assenyalat la capital del Maresme a la seva web com un cas a seguir per la seva combinació de “batalla de braus” sense causar cap crueltat als animals. En referència a la popular Momerota i Momeroteta, el portal també destaca que la població del Maresme acumula una llarga tradició antitaurina i que sap buscar alternatives “igual de divertides”. Aquesta organització va ser fundada precisament pels familiars i amics de Vicki Moore, que va morir a causa de l'envestida d'un toro a un poble d'Extremadura.

La mataronina Helena Escoda ha afirmat que intentarà seguir amb les seves explicacions per conscienciar a la gent que existeixen alternatives no cruels de diversió: “La tauromàquia sotmet a més de 35.000 toros a tortures en places i en festes populars. Cal demanar amb insistència que això s'aturi”. Escoda espera haver aportat un petit gra de sorra perquè així sigui.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive