Aquest dissabte, dia 2 de juny, es viurà la manifestació a favor de la unitat d’Espanya més gran que s’hagi celebrat a Mataró. O com a mínim així ho pretenen els convocants de la marxa, les organitzacions Resistencia Mataró, Segadors del Maresme i Plataforma per Tabarnia. L’objectiu és reunir unes 10.000 persones, més del triple que en les anteriors ocasions. “Volem fer un salt endavant” resol el portaveu de Segadors del Maresme, José Casado, impulsor de les anteriors marxes a la ciutat. El lema de la manifetació serà "Tornem a ser la locomotora d'Espanya", i arrencarà a les 17h des de la plaça Miquel Biada, a on es farà un homenatge al promotor mataroní del primer tren de la Península Ibèrica. "Biada representa l'esforç de tants ciutadans per crear benestar i riquesa a la societat", afirmen els convocants en un comunicat. Quelcom que contraposen a les "4.000 empreses", afirmen, que han marxat de Catalunya des de la declaració unilateral d'independència. La marxa continuarà pels carrers Lepanto, Montserrat, plaça de les Tereses i Sant Josep, per acabar davant de l'Ajuntament.
La manifestació va més enllà dels límits de Mataró: vol convocar persones d’altres municipis i compta amb el suport de fins a 13 associacions d’arreu del país. Però l’objectiu dels promotors és demostrar que la capital del Maresme és “constitucionalista i contrària a l’independentisme”, com diu Casado. “És la majoria silenciosa, que ara desperta”, afegeix el mataroní, que considera que la divisió entre independentistes i unionistes ve de lluny, emmarcada dins de la dinàmica centre vs. perifèria. “El centre sempre s’ha vist com quelcom més tancat, més nacionalista, i els barris són una altra cosa. Aquesta confrontació ve de lluny però amb el ‘procés’ s’ha agreujat”, constata.
L’objectiu dels promotors és demostrar que la capital del Maresme és “constitucionalista i contrària a l’independentisme”, com diu Casado
Casado aprofundeix en la idea que Mataró és una ciutat dividida a causa del procés independentista. “L’ambient als carrers i als llocs de feina es pot tallar amb un ganivet, és molt dens, i temem que pugui detonar en quelcom més fort”, afirma. Quelcom que pot passar, segons el seu parer, perquè “no s’estan respectant els espais públics” quan aquests s’omplen de símbols independentistes, com va passar diumenge passat a la platja de Mataró. “On comença la seva llibertat d’expressió, acaba la nostra”, assegura.
Contramanifestació i mals records
El Comitè de Defensa de la República (CDR) de Mataró ha convocat per al dia 2 de juny una concentració "contra aquells que volen sembrar l'odi als carrers de la nostra ciutat". Es tracta d'una contramanifestació a la marxa a favor de la unitat d’Espanya Segons el CDR, aquesta manifestació espanyolista amaga un missatge d'odi. Per aquest motiu convoquen a manifestar-se "contra el feixisme, el racisme i la xenofòbia", sota el lema "Mataró per a totes". La convocatòria és a les 15.30h davant l'Ajuntament. L’escenari de dues manifestacions de signe contrari “xocant” al mateix emplaçament ha encès totes les alarmes, i més amb el record del funest episodi de fa mig any, quan en acabar d’una marxa espanyolista, un grup de participants en la mateixa va apallissar un jove al carrer Fray Luís de Leon de Mataró. Una agressió feixista de la qual es van desmarcar els organitzadors de la marxa, els mateixos que convoquen la d’aquest dissabte. L’alcalde de Mataró, David Bote, ja ha fet una crida a la calma per evitar que es produeixin incidents.
Les ‘brigades de neteja’
Segadors del Maresme, a més de promotor d’aquesta manifestació, és l’autodenominada “brigada de neteja” que des del passat mes de gener es dedica a treure cartells i símbols independentistes dels carrers de la comarca. No ho van fer diumenge passat a la plantada de tovalloles grogues a Mataró però sí el 21 de maig passat a Canet, en una acció molt similar. Els fets van acabar amb un enfrontament entre unionistes i independentistes que va deixar cinc ferits lleus. Durant aquesta primera meitat d’any Segadors del Maresme ha realitzat prop d’un centenar d’accions, sempre amb la cara tapada, per les “múltiples amenaces” que Casado assegura que reben. “Tenim por a les represàlies”, afirma. Segons Casado, les actuacions d’aquestes brigades “mai són violents”, però quan surten al carrer ells són “insultats i violentats”.
Les actuacions d’aquestes brigades, però, han estat durament criticades des de l’independentisme. Els incidents de Canet de la setmana passada van ser titllats “d’agressions feixistes” pel president de la Generalitat, Quim Torra, i el president del Parlament, Roger Torrent. Nombrosos partits polítics, també no independentistes, han condemnat les accions, i municipis com Arenys de Munt han avisat que sancionaran aquells que retirin llaços grocs i altres símbols dels carrers.
Comentaris