Els jardins de Rovira Brull amb la Porta Laietana al fons
Els jardins de Rovira Brull amb la Porta Laietana al fons

J. Vives

La manca de reg malmet gran part de la vegetació dels espais públics

L'aplicació del decret de sequera i de les mesures preventives de la legionel·la provoca danys valorats en 300.000 euros en les gespes i plantes de la ciutat

Gespa seca, arbres que perden fulles abans d’hora i plantes i arbustos esgrogueïts o morts. La manca de reg ha deixat la majoria de zones verdes de la ciutat en un estat lamentable. Les limitacions en el reg per l’aplicació del decret de sequera, sumat a les altes temperatures d’aquest estiu i l’aturada del servei pel brot de legionel·la han tingut efectes evidents en la vegetació dels espais públics.

El regidor de Serveis i Manteniment, Francesc Melero, explica que actualment continua vigent el nivell d’excepcionalitat 1 de sequera establert per la Generalitat de Catalunya, que limita la quantitat d’aigua de reg a un màxim de 450 m2/ha/mes. Aquesta quantitat, admet Melero, és molt poca per regar unes plantes que durant aquest estiu han estat sotmeses a condicions extremes.

Durant els dies de més calor de l’agost no s’han pogut regar ja que els sistemes de reg es van tancar el 18 de juliol com a mesura preventiva durant el brot de legionel·la. Tot i que el brot es va donar per tancat el 4 d’agost, els sistemes de reg “s’han anat obrint de forma progressiva, ja que abans de reactivar-los s’han sotmès a un procés de desinfecció”, explica el regidor. A hores d’ara, assegura Melero, la xarxa de reg municipal torna a funciona a ple rendiment, però les conseqüències en molts parcs i places són irreversibles.

Sanejar i replantar

Segons càlculs municipals, a conseqüència d’aquesta manca d’aigua han resultat afectats 40.000 metres quadrats de gespes, que suposen un terç del total de la ciutat; així com 22 arbres, 7 palmeres, 3.500 arbustos, 12.000 plantes tapissants i 8.500 plantes de temporada. El cost total d’aquestes pèrdues suma aproximadament 300.000 euros, tot i que la inversió final, segons Melero, no haurà de ser tan elevada: “mirarem de recuperar totes les plantes que puguem”, explica. En aquest sentit, l’Ajuntament ja ha començat a sanejar les zones enjardinades i per deixar-les a punt per a una propera plantació, que es podria iniciar a partir del mes d’octubre. Abans, però, es farà un seguiment de la vegetació un cop reiniciat el reg, i aquelles gespes i plantes que no evolucionin correctament es replantaran.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive