J.V.

La liberalització del sector tèxtil preocupa els empresaris mataronins

Des de l'1 de gener han desaparegut les quotes d'importació de productes de gran consum, com samarretes o roba interior

Coincidint amb l'inici del 2005 s'han eliminat les quotes a la importació de productes tèxtils, un pas que culmina el procés de liberalització del sector iniciada ara fa deu anys. Aquesta mesura farà possible als països menys desenvolupats –com és el cas de la Xina- exportar textil cap a Occident sense cap mena de restricció. Més concretament s'exportaran aquells productes de gran consum, com ara camises, samarretes, pantalons, mitjes o roba interior.

La liberalització del sector preocupa als empresaris mataronins, on el tèxtil és una de les principals activitats econòmiques. Els responsables de les empreses viuen amb temor i incertesa la competència que arriba de la Xina, de la que ja fa uns anys que es viuen els efectes, amb el tancament continuat d'empreses. “No és que a partir de l'1 de gener comecin a arribar fileres de xinesos. Ja fa cinc anys que estan venint”, recorda Josep Espígul, president de l'Associació d'Empresaris del Gènere de Punt de Mataró i el Maresme (Asegema).

Tot i això, Espígul entén la preocupació dels empresaris. “La gent està preocupada per trobar camins que els permetin salvar les seves empreses”, explica. Segons el president d'Asegema, la salvació per a aquestes empreses passa per la renovació i la transformació de la producció. “Caldrà fer productes més avançats, consolidar els productes de valor afegit i reforçar els sistemes de venda”, afegeix. Espígul també confia que la Unió Europea trobi una “fórmula que permeti crear una verdadera clàusula de salvaguarda del sector que permeti afrontar les amenaces reals”.

Espígul no nega que la liberalització tingui efectes en el sector: “Està clar que continuaran tancant empreses, però no hi haurà un allau de tancaments, sinó que el procés continuarà de forma ordenada com fins ara”, diu Espígul, advertint que no vol caure en l'alarmisme. “No estic d'acord en el discurs de la por que s'ha volgut fer. Haurem de veure que fem, però el que està clar és que el tèxtil no desapareixerà”.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive