-
-

V. Bueno

‘La infermeria té cada cop més competències i un paper més rellevant’

La directora de la nova Escola Superior de Ciències de la Salut del TecnoCampus, Esther Cabrera, parla del grau d'Infermeria a la secció El Focus

El grau d’Infermeria s’ha estrenat aquest curs amb molta demanda, tal i com estava previst
Comptem amb 97 alumnes, del total de 170 que havien fet la sol·licitud. Hi havia molta expectativa, tant al Maresme com a altres punts de Catalunya. La nostra ubicació és ideal. Tenim una cinquantena d’estudiants de la comarca, uns 25 de Barcelona i l’Àrea Metropolitana, i també n’hi ha que venen de Reus, de Lleida i fins i tot un de les Balears.

Com és que tots els centres que ofereixen Infermeria estan plens i sempre queda gent fora?
Sí, enguany de nou totes les escoles s’han omplert. El que passa és que hi ha una manca general d’infermers i infermeres, i també de metges. Això es deu a una mala planificació. No s’ha tingut en compte que cada cop vivim més anys, ens fem més grans i mantenim la qualitat de vida. Moltes malalties que abans eren mortals ara es cronifiquen. Per això cada dia es necessiten més professioanls de la salut. Per sort a Catalunya ens n’hem adonat i ho estem intentant pal·liar, però falten anys encara perquè puguem formar tots els infermers necessaris.

Què ofereix l’Escola Superior de Ciències de la Salut (ESCS) de diferent respecte a la resta de graus d’Infermeria?
Apostem per una doble especialització en els estudis: per una banda, les noves tecnologies en l’àmbit de la infermeria, relacionat amb la presència de la fundació TICSalut a TecnoCampus, que ens permeten innovar en camps com la telemedicina o la teleassistència. I també treballem molt en el camp de l’envelliment i les demències, que són les malalties del segle XXI. Com deia abans, cada cop ens fem més grans, i ens trobem amb més casos de persones de 65 o 70 anys a qui diagnostiquem demències i que potser li queden 15 o 20 anys de vida. Això genera un problema per al malalt, però també per a la família i la societat, perquè no comptem amb prou residències, ni amb una atenció domiciliària que arribi a tothom. Aquest és el complex escenari que ens trobem, i a partir del qual hem de formar els nostres alumnes.

Això significa un canvi de concepció respecte a la infermeria tradicional.
Els infermers i infermeres cada dia tenen un paper més rellevant, i assumeixen més competències i responsabilitats, especialment en l’àmbit de les malalties cròniques. La seva activitat no ha d’exercir-se necessàriament al costat dels pacients, sinó que pot dedicar-se a la recerca o a innovar en la gestió de la salut pública.

Quins altres trets diferencials presenta el grau d’Infermeria mataroní respecte a la “competència”?
Comptem amb unes instal·lacions i uns laboratoris molt ben equipats, que són un punt diferencial. Tenim 5 boxs que simulen unitats d’atenció hospitalària, de cures intensives o que recreen l’àmbit extrahospitalari. Una altra qüestió molt important és que estem adscrits a la Universitat Pompeu Fabra. El seu suport és una garantia per als estudiants que vulguin cursar el grau. I també cal destacar que formem part del projecte TecnoCampus. Estar en un parc científic i de la innovació ens dóna moltes possibilitats, perquè tot l’àmbit acadèmic té una connexió molt estreta amb el món empresarial. En el nostre cas, parlem de centres sanitaris. Actualment ja col·laborem amb els principals hospitals del nostre entorn. El de Mataró és la referència, però també treballem amb els hospitals de Badalona, Granollers, Calella, Blanes o l’Institut Guttman.

De quants professors disposa l’ESCS?
Comptem amb 17 professors, entre metges, psicòlegs, infermers i antropòlegs. Hem apostat per tenir un equip multidisciplinar, que doni riquesa a la titulació. Necessitem psicòlegs perquè donin formació en àmbit de les emocions, o antropòlegs perquè ho facin en el camp de la multiculturalitat, ara que atenem a pacients cada cop més diversos. També és important comptar amb perfils tan variats a l’Escola per potenciar l’àmbit de la recerca, que també és un dels nostres pilars importants. Per exemple, estem col·laborant en un projecte europeu, un programa de demències o també participa l’Hospital Clínic i que té un pressupost de tres milions d’euros. Per afrontar-los, cal treballar en equip i contemplar també la part econòmica i social.

De moment el grau d’Infermeria és l’única oferta acadèmica de l’ESCS. Teniu prevista ampliar-la amb nous graus?
El nostre objectiu inicial és consolidar el grau d’Infermeria perquè sigui pioner i punter en el territori. HI ha projectes per tirar endavant altres titulacions, o bé formacions de postgrau, però volem fer les coses bé.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive