Judith Vives

La incineradora no és perjudicial per la salut

Un estudi conclou que no hi ha relació entre el nivell de dioxines a la sang i la proximitat amb la planta incineradora

Els nivells de dioxines que es registren a la sang no tenen res a veure amb l'emissió de gasos de la incineradora. Així queda constatat en els resultats obtinguts en la quarta fase de l'estudi realitzat per conèixer els efectes de la planta entre els ciutadans de Mataró. En aquesta quarta fase l'estudi, que està elaborat per la Unitat de Recerca del Consorci Sanitari del Maresme, s'ha centrat en quatre grups de control: un engloba ciutadans exposats a la incineradora –que viuen a una proximitat de la planta d'entre 500 i 1.000 metres–; el segon és el dels ciutadans no exposats –que viuen més lluny–; el tercer està format per ciutadans d'Arenys de Mar, municipi que té unes característiques similars a Mataró però sense cap font especial de contaminació; i per últim l'estudi inclou per primera vegada les analítiques realitzades des de l'any 95 als treballadors de la planta.

Les conclusions
En línies generals, l'estudi conclou que des del 1999 fins al 2002 els nivells de dioxines, furans i metalls pesants han anat disminuint en tots els grups. Curiosament, els ciutadans més propers a la planta incineradora han vist reduïdes les dioxines en un 18% i els treballadors en un 9,5%, mentre que els no exposats només les han reduïdes en un 5,2% i els arenyencs en un 10,5%. Aquests resultats, entre altres, permeten confirmar que no existeix relació entre l'exposició a la incineradora i el nivell sanguini de dioxines. Pel que fa als metalls pesants, tots els grups han reduït la presència de plom, crom i cadmi. El descens es deu a canvis en els hàbits de consum.

Estudi en fases
L'estudi de monitorització biològica dels nivells de dioxines, furans i metalls pesants es va iniciar l'any 95, després que un informe i diverses entitats ecologistes i ciutadanes alertessin del perill que podia comportar l'emissió de gasos de la incineradora. L'estudi s'ha portat a terme en quatre fases, la darrera de les quals ha confirmat els resultats obtinguts en fases prèvies. «L'entrada de dioxines al cos es produeix per la ingestió d'aliments i no per l'aire. Per això els resultats anteriors ja ens deien que no calia fer un nou estudi, però hem cregut que era necessari per garantir la seguretat de la gent», ha explicat el president del Consorci per al Tractament dels Residus Sòlids Urbans, Manuel Mas. El consorci, ha afegit, no descarta impulsar la cinquena fase de l'estudi a finals d'any «per donar més tranquil·litat als ciutadans».

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive