Un nou virus, el de la grip A/H1N1, s’ha convertit en protagonista de les informacions relacionades amb la salut pública els darrers mesos. El doctor Lluís Force ens radiografia l’evolució de la grip nova al territori que dóna cobertura l’Hospital de Mataró i exposa com actuar en cas que en tinguem símptomes o bé una persona propera l’hagi agafat.
Grip porcina, grip nova, grip A... Com li hem de dir?
Nosaltres la coneixem com grip A/H1N1 Al principi va anomenar-se grip mexicana, perquè aquest va ser el país on es va originar, però això podia causar un gran impacte negatiu sobre el turisme a Mèxic; i grip porcina perquè ve d’un virus de la grip del porc, però podia tenir efectes en el consum dels productes que provenen d’aquest animal, quan en absolut aquest virus s’agafa per menjar carn de porc.
La transmissió es produeix, doncs...?
A través de les gotes de saliva que desprenem al parlar, esternudar o tossir, i per això es recomana a la persona afectada que es tapi amb la mà o amb un mocador de paper quan tus o esternuda, i llençar el mocador i rentar-se bé les mans. El millor és que la persona amb grip s’estigui a l’habitació i, si està amb altra gent, amb la mascareta posada.
Sembla molt fàcil d’encomanar-se. L’agafarem tots?
És impossible saber què passarà, però en aquest moment disposem de les dades de l’hemisferi sud a on ja ha finalitzat l’hivern i on la taxa d’atac ha estat al voltant de l’11%, xifra molt similar a la de la grip estacional. Les previsions més pessimistes al nostre país diuen que fins un 30% de la població podria agafar aquest virus. Els serveis sanitaris ens estem preparant per a les pitjors previsions. Esperem que no s’arribi a aquestes xifres i que segueixi sent una malaltia lleu.
Malaltia lleu? Cada dia apareix la informació d’alguna nova víctima!
Fins ara a Espanya s’han diagnosticat milers de casos de grip A, i de segur que tants altres milers més l’han passat sense ni saber-ho o s’han automedicat i s’han curat. De tots aquests casos hem de lamentar 30 víctimes mortals, suposant això un percentatge molt baix. El jovent, en general, té menys defenses per a combatre aquest virus, és més fàcil que l’agafin que no pas la gent gran, i potser això ha generat també més alarma social o preocupació. La gent de certa edat va estar en contacte amb virus similars cap a finals dels 50, i per això ara tenen una certa immunitat a la grip nova.
Per l’Hospital de Mataró, de moment, tranquil·litat?
Només el cas d’un pacient es va complicar una mica més; els altres quatre dels cinc ingressats que hi ha hagut fins ara van evolucionar molt ràpid, sense cap problema. En total tenim una vintena de casos confirmats a l’àrea de l’Hospital de Mataró.
Entrem a la tardor i s’ha iniciat el curs escolar. Potser ara li arribarà molta més feina.
L’acumulació de persones en un espai pot afavorir la proliferació de la grip, així com el fred, però això és el que passa cada any amb la grip tradicional. La nova grip no ha de ser un impediment per a que els cursos funcionin amb tota normalitat. Ens trobem davant d’una malaltia benigne i de símptomes lleus.
Parlem dels símptomes. Quan puc sospitar que tinc la grip A(H1N1)?
La febre puja per sobre dels 38 graus, es tenen dolors musculars i articulars, mal de cap i tos seca. Tot plegat molt semblant a qualsevol grip, però encara més benigna i amb pocs dies de durada. Això no vol dir que en algunes persones, com passa amb la grip estacional, es puguin donar complicacions.
Si em trobo com vostè descriu, Via Europa amunt i cap a urgències de l’Hospital?
En absolut. Tracti’s vostè mateix amb paracetamol o Ibuprofè, i en tot cas demani hora al seu metge o vagi al seu CAP, com si tingués un constipat fort. Només si nota dificultats respiratòries no s’ho pensi dues vegades a l’hora d’anar al metge. Intenti, això sí, estar-se a casa uns dies per tal de no encomanar-la.
En definitiva, no hem d’estar preocupats?
Hem d’estar atents i preparats, però la gent no ha d’estar preocupada en quant a la gravetat. La grip nova no té uns efectes pitjors que la grip estacional.
I a més, quan em posin la vacuna, tot solucionat, no?
Disposem ja dels primers estudis pilots que demostren una alta eficàcia de la vacuna en front del nou virus de la grip amb taxes de resposta superiors al 90% Les autoritats sanitàries seran les que decidiran quins grups de població caldrà vacunar i a quins no. S’ha d’acabar de perfilar en les properes setmanes.
-
Comentaris