Eloi Aymerich

'La gosadia tecnològica és necessària en els ajuntaments'

CRÒNICA: Jornades sobre aplicacions tecnològiques als ajuntaments del Maresme

L'aplicació intel·ligent i estratègica de les noves tecnologies en l'administració local és profitosa, estalvia recursos i pot impulsar la innovació. Aquestes són algunes de les principals idees que s'han volgut treballar en la jornada "Les TiC als Ajuntaments del Maresme", que s'ha desenvolupat al llarg d'avui al matí a la Sala de Plens edl Consell Comarcal del Maresme.

Entre les ponències destacades n'hi havia dues que per la seva aplicació pràctica resultaven especialment rellevants. Així, la presentació a càrrec de Xavier Castellà, responsable de Telecomunicacions de l'Ajuntament de Mataró de la ponència "Telefonia avançada. Comunicació a través de veu per Internet" ha desvetllat que el consistori en xarxa ja és una realitat. Castella ha explicat els protocols per connectar amb telefonia IP les diferents seus dels organismes municipals, com centres cívics, regidories o seus centrals. El responsable de l'ajuntament ha ressaltat que el 2010 el quaranta-cinc per cent del mercat de telecomunicacions serà de telefonia IP ; "hem d'intentar treballar amb la doble vessant dades i telefonia fixa d'una forma cada cop més eficient" ha dit.

El programari lliure, millora ètica i tecnològica

L'aportació d'Enrique Félez, responsable tecnològic dins l'Institut Municipal d'Informàtica de l'Ajuntament de Barcelona, ha explicat que "la gosadia tecnològica ha de ser present en els ajuntaments, perquè els sistemes d'informació municipals han de ser motors de canvi". Félez, que ha recordat com el 1964 el padró municipal de Barcelona ja es va fer amb ordinadors, ha destacat l'envergadura del sistema informàtic i de xarxa barceloní, amb més de sis milions de documents, 514 aplicacions a mida, 8000 usuaris i 5500 aplicacions i utilitats de software.
"Volem anar cap al programari lliure per a millorar, no per temes sociopolítics o ideològics, sinó perquè és una millora objectiva per als usuaris del sistema i per als propis ciutadans" ha afirmat, mentres deixava clar que el freesoftware o programari lliure no és símil de gratuïtat. La disponibilitat del codi font dels programes, la major transparència i menor cost del software o l'ús i redistribució sense restriccions són algunes dels avantatges del freeware segons Félez.
El ple municipal de Barcelona es va pronunciar el pasat 21 de setembre per a promoure l'ús del programari lliure a les oficines del propi consistori i entre la ciutadania. Amb aquesta declaració pública, l'Ajuntament preveu posar en programari lliure tots els centres cívics entre el 2004 i el 2005, i migrar tot el sistema informàtic municipal cap al sistema obert el 2007.

Durant la jornada també s'han tractat temes com les comunicacions inalàmbriques, la tercera generació de telefonia mòbil i les problemàtiques amb les antenes, o la Plataforma Maresme 31, un projecte de connectar on-line els ajuntaments del Maresme.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive