capgros.com/ACN

La generalitat protegirà i recuperarà un banc natural de petxina lluent

El DAR estableix mesures 'urgents' per protegir i recuperar un banc natural de petxina lluent que va del Masnou a Blanes

El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) ha fixat mesures 'excepcionals i urgents' per a la protecció i recuperació del banc natural de petxina lluent localitzat a la zona compresa des del Masnou fins a Blanes, segons ha informat el Govern. Aquestes mesures preveuen un període de tancament temporal del banc entre l'1 de març de 2008 i el 31 d'agost de 2009, durant el qual no es podrà practicar cap modalitat de marisqueig de mol·luscs bivalves. A més, es fixa una veda bimensual, durant quatre anys, que s'obrirà un cop s'exhaureixi el període de tancament descrit. Finalment, segons el DAR, durant el període de tancament temporal i durant els períodes de veda esmentats, quedarà prohibida la venda i comercialització de petxina lluent i de qualsevol altre mol·lusc bivalve procedent del banc natural de petxina lluent.
Totes aquestes mesures pretenen la recuperació del banc natural mitjançant accions de control de l'esforç marisquer, de protecció dels juvenils de petxina lluent, i de la resta d'espècies de bivalves que conformen l'ecosistema del banc. Així, segons ha informat el DAR a través d'un comunicat, s'estableix un període de tancament temporal del banc natural de petxina lluent entre l'1 de març de 2008 i el 31 d'agost de 2009, durant el qual no es podrà practicar cap modalitat de marisqueig de mol·luscs bivalves amb gàbies, o amb qualsevol altre mitjà, dins l'àmbit del banc natural de petxina lluent, que es podrà prorrogar quan l'estat de poblacions de petxina lluent ho requereixi.

A més, es fixa una veda bimensual, durant quatre anys, que s'obrirà un cop s'exhaureixi el període de tancament descrit. La veda s'iniciarà l'1 de març i finalitzarà el 31 d'abril.

Durant aquests períodes de veda, segons el DAR, seran d'aplicació les mateixes restriccions al marisqueig que preveu aquesta Ordre, que també aborda requisits per a la pràctica del marisqueig dins del banc natural. D'aquesta manera, en els períodes fora del tancament i de veda que estableixen els articles 3 i 4 d'aquest document en els quals es permeti el marisqueig, només estan autoritzades a capturar petxina lluent dins el banc natural les embarcacions que disposin de llicència específica i estiguin censades d'acord amb la normativa. 'Les embarcacions no autoritzades que capturin incidentalment exemplars els hauran de retornar al mar en el lloc i moment de la captura a mesura que es vagi efectuant la tria', ha informat el DAR.

60 mil·límetres de talla mínima

En aquest sentit, el DAR preveu que la talla mínima exigida per a la captura i comercialització de la petxina lluent ha de ser de 60 mil·límetres mesurats sobre l'eix major. En el cas de la mida mínima de la malla metàl·lica de les gàbies, aquesta no pot ser inferior, en cap de les dues dimensions, a 29 per 29 mil•límetres. Els exemplars de talla inferior a la reglamentària hauran de ser retornats al mar en el lloc i moment de la captura, a mesura que es vagi efectuant la tria. L'horari per al marisqueig de petxina lluent en el banc natural serà de les sis del matí a la una de la tarda, de dilluns a divendres.

Prohibida la venda

Finalment, durant el període de tancament temporal i també durant els períodes de veda, queda prohibida la venda i comercialització de petxina lluent i de qualsevol altre mol·lusc bivalve procedent del banc natural de petxina lluent.

En aquest sentit, la Direcció General de Pesca i Acció Marítima del DAR preveu establir un programa de seguiment continuat que permeti avaluar l'evolució de les poblacions de petxina lluent del banc natural que regula aquesta Ordre.

L'àmbit d'aplicació de les mesures que estableix el DAR abasta la franja marina compresa entre els quatre i els trenta metres de fondària, limitada al sud per la demora de 135 graus presa des de l'extrem sud del terme municipal del Masnou, i al nord per la demora de 135 graus presa des de l'extrem nord del terme municipal de Blanes, segons ha informat el Departament d'Agricultura.

Disminució de captures

El marisqueig amb gàbies de la petxina lluent dins del banc natural del Maresme està actualment regulat per l'Ordre de 28 de gener de 1988, per la qual s'estableix un Pla d'Explotació del Banc Natural de Petxina Lluent (Callista chione) localitzat a la zona compresa des del Masnou fins a Blanes.

En els darrers anys s'ha posat de manifest una disminució preocupant de les captures de petxina lluent del banc natural que va des del Masnou fins a Blanes. El calador de la zona sud del port d'Arenys de Mar, fins fa pocs anys el més productiu del banc natural, ha estat abandonat per manca de productivitat, segons el DAR. Les embarcacions del Maresme que segueixen dedicant-se a aquesta modalitat de marisqueig amb gàbies s'han desplaçat a la zona nord del banc, que està patint en aquests moments un sobreesforç considerable.

Malgrat que s'ha fet palesa una gran implicació dels pescadors en una autoregulació de l'esforç que permetia mantenir un volum estable de les pesqueres al temps que aconseguien una estabilització dels preus de venda, els resultats dels estudis científics efectuats durant els anys 2005 i 2006 conclouen que en un breu termini de temps el calador quedarà totalment esgotat i sense possibilitat de recuperació si no es prenen mesures molt serioses de gestió pesquera. És per aquest motiu que el DAR ha decidit actuar amb totes aquestes mesures 'excepcionals i urgents' per a la protecció i recuperació del banc natural de petxina lluent.

Per altra banda, el DAR també ha valorat les aportacions del sector afectat, i en concret, de la Federació Catalana de Confraries de Pescadors, la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Barcelona, la Confraria de Pescadors de Mataró, la Confraria de Pescadors d'Arenys de Mar i la Confraria de Pescadors de Blanes, a l'hora de regular les característiques de les mesures de referència.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive