La Generalitat de Catalunya només reconeix 1 milió d'euros (ME) dels 7’2 que deu a l’Ajuntament de diversos convenis i subvencions. Aquesta és una de les dades que es posa d’actualitat després que la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, hagi anunciat aquest dijous, dia 19, que la Generalitat pagarà el deute que té amb les administracions locals. El regidor d’administració ciutadana, Ramon Reixach, explica que durant alguns anys “certes quantitats compromeses a pagar de manera anual no s’acabaven posant als següents pressupostos, i això ha provocat que l’actual govern no consideri que els hagi de pagar perquè no ho tenen als pressupostos heretats”.
La mecànica era habitual. La Generalitat es comprometia a pagar una part d’una acció i és l’Ajuntament qui avançava la seva totalitat. Aquesta part a pagar es repartia en pagaments plurianuals, però en contra de la lògica “aquestes parts plurianuals no sempre es posaven al pressupost de la Generalitat”. D’aquí que hi hagi una diferència de 6’2 milions d’euros “no reconeguts” pel govern. “No estan pressupostats, però tenim els convenis signats conforme s’han de pagar aquestes parts”.
Davant aquesta situació, Reixach explica que no saben si la consellera parla “del deute reconegut o que aniran incorporant el deute real a pagar però que no ha estat mai inclòs als pressupostos”. En aquest mateix sentit s’expressava, en declaracions recollides per agències, el secretari de política municipal del PSC, Josep Mayoral, que es mostrava escèptic ja que hi ha una diferència entre el deute reconegut de la Generalitat, d’uns “600 milions a tot Catalunya” i el “deute real que supera llargament els 1.200 milions”.
-
Directe als proveidors
D’altra banda, el milió d’euros “reconeguts” de deute a Mataró no arribaria a passar per les mans de l’Ajuntament de Mataró, sinó que l’Estat el faria servir per pagar directament a proveïdors després que posés en marxa el Decret de Proveïdors que obligava a les administracions locals a demanar crèdits als bancs per pagar les factures, convertint així “un deute a curt termini en un a llarg termini”.
-
Comentaris