Emplaçament d'un dels locals
Emplaçament d'un dels locals

Judith Vives

La Generalitat contradiu l’Ajuntament sobre la llicència del prostíbul

El govern català assegura que només emet un informe 'no vinculant' i que la decisió final depèn del consistori

La competència per autoritzar les llicències per a prostíbuls com els que es volen instal·lar a les Hortes del Camí Ral és de l’Ajuntament i no de la Generalitat de Catalunya. El govern català únicament emet un informe “preceptiu però no vinculant” que detalla les condicions i requisits legals que han de complir aquests tipus de locals en funció de la legislació vigent en matèries com ara Treball, Jocs i Espectacles o Sanitat, però l'última paraula per autoritzar la llicència d’activitats la té el consistori. Així ho han explicat fonts del govern català a Capgròs.com, desmentint les paraules de la regidora de Llicències, Alícia Romero, que també en declaracions a aquest mitjà va assegurar dissabte passat que “l'ordre de la Generalitat de 2003 regula aquest tipus d'activitats, els seus requeriments i condicionants, així que la Generalitat és l'administració que autoritza aquestes llicències”. Romero feia referència a l‘Ordre PRE/335/2003, per la qual es va aprovar una ordenança municipal tipus sobre els locals de pública concurrència on s’exerceix la prostitució. Aquesta Ordre s’aplica als municipis que, com és el cas de Mataró, no hagin aprovat una ordenança municipal pròpia.

La Generalitat regula els locals de prostitució des de l’any 2002, quan es va aprovar el Decret 217/2002, que estableix els requisits i condicions específiques que han de reunir aquests locals i els seus reservats annexos. Aquest decret incloïa una disposició transitòria que fixava un termini de sis mesos des de la seva entrada en vigor per tal que els ajuntaments aprovessin les seves ordenances municipals específiques. Els ajuntaments que, com el de Mataró, no van elaborar la normativa pròpia en aquell moment, s’han d’acollir a l’ordenança municipal tipus aprovada posteriorment per l’Ordre del 2003. Romero admet que l’Ajuntament de Mataró no va elaborar en el seu moment una ordenança pròpia “perquè no es va detectar que aquest fos un tema sensible”. La responsable de Llicències insisteix en què l’Ajuntament es va acollir a l’ordenança municipal tipus i que aquesta permetia únicament realitzar modificacions puntuals que afectaven a les habitacions o a la distància entre locals, però que en cap cas permet prohibir la instal·lació de prostíbuls al municipi.

La regidora, d’altra banda, insisteix en què l’Ajuntament ha autoritzat la llicència per al macroprostíbul després de rebre l’informe favorable de la Generalitat. Segons Romero, un informe jurídic de l’Ajuntament assegura que aquest informe sí que és vinculant, malgrat fonts de la Generalitat mantenen el contrari. “Els advocats de l’Ajuntament ens diuen que aquest informe és vinculant, els nostres advocats discrepen amb els de la Generalitat”, explica.

Comissió Informativa extraordinària

Romero presentarà aquest informe jurídic a la resta de grups municipals en una Comissió Municipal Informativa extraordinària que se celebrarà aquest proper dijous dia 18. En aquesta reunió, el govern també presentarà una proposta per regular la presència de locals de prostitució a Mataró, així com s’abordaran les possibles mesures per tal de dificultar l’obertura dels macroprostíbuls. L’empresari Josep Maria Colomer Ribot ha sol·licitat dues llicències d’activitats, una de les quals ha estat autoritzada i l’altra es troba en una fase inicial de tramitació.

Manca d'informació

La regidora ha lamentat les crítiques dels partits de l’oposició que acusen el govern “d’ocultisme” per no haver informat de la tramitació de les llicències. Romero assegura que la tramitació, que es va iniciar el mes de juliol de l’any passat, ha seguit el curs habitual i que tots els regidors han tingut accés als decrets. En aquest sentit, explica que també es enviar una notificació als veïns de la zona quan es va obrir el període d’exposició pública del projecte, tal i com es fa habitualment quan es tramita una llicència. Els veïns del Pla d’en Boet, no obstant, asseguren que no se’n van assabentar fins que no va saltar la notícia als mitjans de comunicació, i consideren que el govern els hauria d’haver convocat a una reunió per explicar-los aquest tema. L’Associació de Veïns té previst celebrar aquest dimecres, dia 17, una assemblea per tractar aquesta qüestió. D’aquesta reunió es preveu que en surti un comunicat contrari a la presència de prostíbuls a les proximitats del barri.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive