La Generalitat ha aprovat definitivament el Pla Territorial Metropolità de Barcelona, un instrument per ordenar el territori que inclou la capital catalana i el seu entorn, entre els quals es troba Mataró i el Maresme. El document, tal i com ja feia anteriorment, preveu com un dels fets més destacats el trasllat a l’interior de la línia de rodalies Mataró-Barcelona. Una operació que trencarà amb la barrera d’accés al mar que han patit tots els municipis de costa maresmencs a causa de les instal·lacions ferroviàries. El Pla també preveu la construcció del Tren Orbital, que ja compta amb un traçat definitiu aprovat pel departament de Política Territorial i Obres Públiques.
Tot i que els eixos ferroviaris són una de les grans prioritats, el Pla també incorpora nous projectes viaris com la ronda alternativa a l’N-II al seu pas pel Maresme, o una nova connexió de la comarca amb el Vallès Oriental a través del futur túnel de la Conreria. Un altre aspecte destacat fa referència a la protecció d’espais d’interès natural i agrari de l’entorn metropolità, en el qual s’hi inclourà les Cinc Sènies. Una mesura per garantir la preservació d’aquest tipus de territoris i alhora garantir-ne la connexió amb parcs naturals més establerts, com és ara el del Montnegre-Corredor.
Una ciutat 'molt diferent' a l'actual
El regidor d’Urbanisme, Ramon Bassas, ha explicat que el més important d’aquest Pla Territorial Metropolità “és el seu plantejament general, més enllà de les qüestions concretes”. Segons ha explicat, el document neix per “evitar la dispersió en el territori”, fenomen del qual el Maresme n’ha estat víctima en el creixement de molts dels seus municipis en les darreres dècades. Bassas considera que les mesures que preveu el Pla “reforcen Mataró com a nucli”. “Amb l’aplicació d’aquest pla, la ciutat quedarà molt diferent a com la coneixem ara”, ha afegit, en referència a la connectivitat que guanyarà la capital del Maresme amb els grans pols comunicatius de la regió metropolitana.
El pla planteja un horitzó força llunyà, ja que hauria d’estar desenvolupat l’any 2026. Tot i així, Bassas considera que l’important “és comptar amb un projecte, saber què vols fer i a on vols arribar”.
-
Comentaris