La Generalitat de Catalunya, a través del Centre d’Innovació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM) aportarà uns 6 milions d’euros per facilitar el trasllat de CETEMMSA a l’edifici universitari del TecnoCampus. Així ho ha explicat l’alcalde, Joan Antoni Baron, qui ha visitat avui dimecres, dia 11, les obres del futur parc tecnològic, acompanyat del regidor d’Urbanisme, Ramon Bassas, la presidenta de l’IMPEM, Alícia Romero, el nou director de TecnoCampus, Antoni Uix, i l'arquitecte de l'edifici, Oriol Bohigas. Baron ha destacat que l’operació permetrà vincular “innovació tecnològica, universitats i empreses” en un mateix espai. A més, ha apuntat que l’aportació econòmica de la Generalitat és “un primer pas” però que treballaran per aconseguir “un compromís més ferm”. Tanmateix, el conseller d’Economia, Antoni Castells, no ha concretat cap ajuda del govern català al TecnoCampus en les dues darreres visites que ha realitzat a Mataró. Baron ha apuntat que una possible via d’arribada de finançament seria a través dels fons FEDER que atorga la Generalitat, i ha recordat que també tenen concedits dos crèdits tous del programa Avanza del Govern espanyol.
La visita d’aquest dimecres ha servit per repassar els diferents fronts oberts del futur parc tecnològic i del sector del Rengle. Segons ha apuntat l’alcalde, el TecnoCampus es podrà inaugurar l’any 2010, tal i com estava previst, i que ja s’ha executat el 25% de les obres de l’edifici universitari i el 19% de la resta (el Centre de Congresssos i les dues torres on s’hi ubicaran la incubadora, la fundació TecnoCampus i les empreses de base tecnològica). Dels 19 milions d’euros que s’han adjudicat, ja se’n han executat 12, i passat l’estiu es completarà la inversió amb prop de 30 milions més per completar els treballs. Baron ha apuntat que les obres funcionen segons els terminis previstos, encara que hi ha hagut algun problema a causa de l’aparició d’aigua al subsòl de la zona on s’està construint el centre de congressos.
La crisi econòmica i immobiliària, segons Baron, no causarà retards improtants. “En la inversió privada no tenim una capacitat d’incidència directa, però el sostre terciari seguirà avançant, encara que potser una mica més a poc a poc a causa de la fase complicada que atravessem”, ha dit. Un dels edificis que avança ràpidament és el de l’hotel del Rengle, just a tocar del TecnoCampus, que entrarà en funcionament el juliol de 2009.
La unió de les dues universitats existents a Mataró, l’Escola Universitària Politècnica (EUPM) i l’Escola Universitària del Maresme (EUM) en un sol centre universitari al TecnoCampus avança vent en popa, segons Baron. “Estem tancant protocols, i tindrem bones notícies al respecte ben aviat”, ha apuntat. Segons Baron, l’Ajuntament de Mataró, gestor de l’EUPM, i el Consell Comarcal, de l’EUM, veuen molt necessari aquest nou centre universitari, ja que ha de ser “l’element diferenciador” amb altres parcs tecnològics existents, i coincideixen en què sigui un “projecte d’àmbit comarcal”. La previsió marca que, un cop entri en funcionament la nova universitat, al principi es mantinguin les mateixes titulacions que ja ofereixen els dos centres. En un futur, però, el número podria augmentar ja que el parc permetria afegir fins a cinc titulacions més, segons ha explicat Uix. El director de TecnoCampus ha explicat que incrementar el nombre d’estudiants en un 20% seria un “objectiu important” amb l’horitzó posat al curs 2010-2011, quan començarà a funcionar el nou centre universitari.
D’altra banda, Oriol Bohigas, ha intervingut per a destacar que el TecnoCampus és “una operació modèlica i significativa” ja que serà “un centre de progrés en l’economia del coniexement”. Alhora, segons l’arquitecte, el projecte permetrà “obrir un nou sector de la ciutat al mar”, amb un element diferenciador, ja que enlloc de centrar-se en el turisme, ho farà en la producció i en el sol residencial.
-
Convèncer les empreses
L'acte d'aquest dimecres també ha servit per a presentar el nou Director de TecnoCampus, Antoni Uix, qui ha substituït Ricard Bonastre. La seva funció, a més de controlar el desenvolupament de les obres, serà atreure empreses al parc tecnològic. Uix ha assegurat que TecnoCampus té dos arguments potents per captar l'atenció de les firmes basades en la innovació i les noves tecnologies. Per un costat, l'entorn físic, a tocar del mar, a prop de Barcelona i amb bones comunicacions, és immillorable. I per l'altre, la presència d'un centre universitari en el seu interior, un fet diferencial respecte a la resta de parcs tecnològics de Catalunya
Imatge de les obres de l'edifici universitari
Comentaris