Un portal d'Internet creat per persones amb discapacitats, ideat i adaptat especialment per a aquest col·lectiu. Així es podria definir la nova plana web www.giifundmaresme.com, una iniciativa que es duu a terme des del Servei Ocupacional d'Inserció Jaume Isern (SOI) de la Fundació El Maresme, i que s'ha presentat avui a la sala d'actes de l'Escola Pia Santa Anna, plena de gom a gom. A primera fila, els seus autors, feliços de poder mostrar al públic la seva feina.
Es tracta del Portal web del Grup d'iniciatives informàtiques (GII), una de branques del SOI, centre que acull persones adultes amb disminució psíquica de nivell mig o lleuger amb les quals porta a terme un treball d'integració laboral i social. Les 14 persones que integren el GII reben formació especialitzada en Noves tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), que els ha de servir per a aconseguir una major autonomia davant l'ordinador, trobar noves vies de comunicació i expressió i, sobre tot, que sels entreobrin les portes al món laboral.
Serveis informàtics
Per aprendre, res millor que la pràctica, sobretot si aquesta escapa del lloc d'estudi per assentar-se en un entorn real. El GII ofereix un ampli catàleg de serveis informàtics, cada un amb la seva tarifa corresponent i disponible per a tots els possibles interessats: llistes d'assistència fetes (fetes amb la fulla de càlcul Excel) targetes d'aniversari (dissenyades amb el software Publisher), documents i tríptics informatius, invitacions a exposicions, creació de CD, pòsters, serigrafiat... Cada cop reben més comandes, ja sigui del propi SOI, de la Fundació Maresme o també d'associacions i entitats externes.
La Sandra Delgado, coordinadora del GII, ha explicat que per aconseguir portar a terme totes aquestes activitats se segueix estructura molt rutinària, de pas a pas, on cada persona té assignada una responsabilitat. Segons Delgado, amb aquest model de treball les 14 persones que formen aquest grup aprenen a treballar conjuntament, a prendre decisions en equip, a respectar l'opinió dels demés i, en definitiva, a conviure des de la tolerància.
-
Revista online
A més d'oferir serveis informàtics, com si fossin una empresa més del sector, el integrants del GII han aprofitat els seus coneixements (ja que molts són gairebé uns experts en l'ús de software lliure, la fotografia digital i programes com el Frontpage, OpenOffice, Nero o Paint Shop Pro) per posar en marxa la plana web que s'ha presentat avui, un portalespecialment indicat per a persones amb discapacitats i que mostra què és i què fa el GII. La pàgina té un disseny senzill i accessible per a tothom, amb senyalitzacions auditives per les persones amb problemes visuals i símbols en SPC, inserits pels propis webmasters' del GII, per ajudar els internautes amb dificultats de comprensió. No hi ha barres de desplaçament lateral, tot el contingut està fix a la pantalla i a tot arreu podem trobar un vincle per retornar a la pàgina principal, de cara a facilitar la navegació.
Entre els seus continguts, destaca la revista online, de temàtica d'allò més variada, amb textos sobre les Santes, les barreres arquitectòniques o la sequera. Pensem que és millor no guiar-los gaire, que ells mateixos triïn allò de què volen parlar, que ho personalitzin amb les seves experiències, i que sigui un mitjà d'expressió completament lliure ha explicat en Xavi Espinosa, que coordina el treball del portal web. També hi podem trobar una fitxa de cada un dels autors, amb una descripció escrita i parlada de qui són i quina és la seva especialitat, enllaços a la web del SOI i de la Fundació Maresme, el catàleg de feines fetes pel col·lectiu i la tarifa de preus pels seus serveis. Per acabar-ho d'adobar, el portal es complementa amb la informació meteorològica del dia.
Els 14 integrants del GII han pujat a la tarima de la Sala d'actes de l'Escola PIA per mostrar, ben orgullosos, el fruit del seu treball, i han rebut l'aplaudiment de tots els assistents. Un bon moment per recordar que la Fundació El Maresme ja va ser convidada a participar a l'edició de l'any passat de la Setmana de les Noves Tecnologies per a tothom; llavors, va presentar una experiència pilot per a promoure una nova àrea de formació laboral per a persones discapacitades, l'embrió que ha permès aquest any el naixement del portal giifundmaresme.com.
Comentaris