Joan Salicrú

La FAVM reclama a ICV i a ERC que es facin sentir dins el tripartit

Els veïns critiquen durament els posicionaments urbanístics del PAUM

La Federació d'Associacions de Veïns de Mataró (FAVM) va presentat ahir a la tarda deu al·legacions al procés de redacció del Pla d'Actuació Urbanística Municipal (PAUM) i al programa de participació ciutadana que regirà durant el procés de tramitació del mateix. El ple del mes de maig va acordar iniciar aquests treballs de redacció.

Les paraules més contundents van ser les d'Agàpit Borràs, representant de la FAVM al Consell Municipal del Patrimoni Arquitectònic. A parer seu, la ciutat es troba davant un triple frau: en primer lloc perquè s'està canviant l'estratègia del Pla General i del Pla Estratègic, en segon terme perquè la FAVM assegura haver-se assabentat per la premsa de la requalificació de terrenys a El Rengle i finalment perquè ICV i ERC no fan sentir la seva veu dins el govern: "Abans de les eleccions deien unes coses i ara quan són a dintre sembla que no hi siguin. Això sembla un partit únic!", va exclamar el conegut arquitecte.

La queixa fonamental dels veïns és que l'actual PAUM es basa en el document presentat pel govern el febrer de 2003 -que la FAVM va rebutjar- i que proposava un creixement potencial de 4.535 nous habitatges durant el proper mandat, concentrant les zones verdes de l'est de la ciutat en el Parc de Llevant: "No volem aquesta concentració al Parc de Llevant, perquè això no ajuda a que hi hagi zones verdes prop de les cases", va dir Santi López, president de la FAVM, que considera que l'est de la ciutat ja està prou densificat.

Menys pisos però més verd
Els representants de la FAVM van explicar que el que els separa del govern és la voluntat d'omplir pràcticament tots els forats que queden a la trama urbana sacrificant els espais verds que hi ha actualment. L'habitatge, precisament, centra la segona consideració dels veïns respecte al PAUM, concretament la idea d'anar fent petits plans dedicats a aquesta qüestió sense veure una foto general de tota la ciutat: "Creiem que fer-ho així és un perill", va dir López. Els representants de la FAVM també van criticar que no es faci res amb els més de 2000 que l'Ajuntament té censats com a buits dins Mataró.

La FAVM va posar sobre la taula la possibilitat de crear, per exemple, una Taula per l'habitatge, on haurien d'estar representat ajuntament, entitats i constructors per veure les necessitats humanes que hi ha en aquest tema i definir pautes per millorar la qualitat de vida de la gent: "I no només les necessitats de finançament de l'Ajuntament", va apuntar López. També van apuntar que, a aquestes alçades, seria necessària una planificació supramunicipal del creixement, per fer-lo més raonable.

La manera de participar en els treballs del PAUM va ser el tercer motiu de queixa dels veïns: "Cal redactar protocols molt més concrets i sobretot en el cas de les audiències públiques, que no funcionen com ens agradaria", va dir López. LA FAVM també demana la creació d'una comissió de seguiment municipal del PAUM. Maria Zaloña, membre de la comissió de territori de la FAVM, va insistir en el tema de la participació: "Demanem participar i no fer-ho d'una forma fragmentada, sinó de forma global".

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive