El repartidor d'aigües ocupa just la cantonada
El repartidor d'aigües ocupa just la cantonada

M.C

La família Rovira-Viñas conserva l’hidròmetre del carrer Argentona

Un cop derruïts els edificis de la cantonada del carrer Argentona amb la Muralla de la Presó, la construcció circular del segle XIX ha quedat aïllada

Aquests dies més d'un mataroní resta bocabadat davant la construcció circular que ha sobreviscut a l'enderroc dels edificis de la cantonada del carrer Argentona amb la Muralla de la Presó, on fins fa pocs mesos hi havia la botiga de belles arts Rovira Viñas i la copisteria Prims. Es tracta d'un hidròmetre, és a dir, un repartidor d'aigües del segle XIX, que la família Rovira-Viñas, propietària del terreny, ha decidit conservar pel seu valor històric i patrimonial. "Quan vam pensar en enderrocar la casa, un edifici que havia estat construït el 1886, vaig haver de demostrar a l'Ajuntament i Aigües de Mataró que la meva mare també havia comprat aquella cantonada quan va adquirir el solar", assegura Maria Viñas. "Des del primer moment, encara que el constructor ens deia que no valia la pena conservar la torre i, de fet, en molts llocs de Mataró han estat destruïdes i construïdes de nou, vam decidir conservar-la i adaptar a ella el nou edifici", explica la propietària de la històrica botiga de belles arts.

Durant la primera meitat de segle XIX, quan Mataró només tenia aproximadament 16.500 habitants, l'abastament d'aigua a la ciutat provenia de pous i de mines d'absorció. Segons explica l'historiador Joaquim Llovet, en la seva història de Mataró, en aquells moments la ciutat tenia 16 fonts amb un total de 30 canelles. No va ser fins 1857 que es va constituir la societat Palau, Garcia i Comp, amb la intenció de captar i conduir a Mataró les aigües que fluïen en diversos punts dels termes de Dosrius, Canyamars i Argentona. Després, l'empresa va decidir construir diversos hidròmetres a la ciutat per aquells veïns que contractessin aquest servei d'aigües. N'hi havia als carrers Sant Rafel, Nou de les Caputxines, al Pati del Col·legi Santa Anna i al carrer Argentona, entre altres indrets. Totes elles eren construccions tipus torra a l'interior de la qual s'accedia per una petita porta.

La setmana passada les excavadores van acabar de tirar a terra les cases del solar, del qual, també n'és en part propietària la família Prims. Tots dos negocis, la botiga de belles arts i la copisteria, esperen tornar d'aquí dos anys als espais que ocupaven fins ara. "Hem fet una permuta per construir un edifici de dues plantes, del qual entre Prims i nosaltres ens repartirem els locals comercials per tornar ben aviat a on tradicionalment han estat les dues botigues", assegura Maria Viñas. Mestre durin les obres, tant Rovira Viñas com Prims s'han traslladat a un local del carrer Argentona i un de la Muralla de la Presó, respectivament.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive